Pozor na ně! S létem přibývá roztržitých řidičů

29. červen 2015

O prázdninách vypadá dopravní situace jinak. Mnoho lidí jede na dovolenou nebo na výlety. Na silnicích se pohybuje více řidičů, kteří se věnují hledání správné cesty a ne vlastnímu provozu. Taky proto se zase po roce vrací akce Bezpečné léto v Pardubickém kraji.

„Loni kampaň vznikla z iniciativy pana hejtmana. Rozhodli jsme se, že ji v letošním roce obnovíme. Rozhlasové spoty jsou volené záměrně tak, aby podnítily k bezpečné jízdě na silnicích. Myslím si, že chytí za srdce. Máme pozitivní zpětnou vazbu, proto si myslíme, že obdobné akce efekt určitě mají,“ říká za Pardubický kraj tiskový mluvčí Dominik Barták.

Jak hodnotí význam podobných akcí policie? „Předem neznáme nehodovost, kdyby žádná akce nebyla. Osobně se domnívám, že medializovat následky dopravních nehod, upozorňovat na rizika spojená s provozem má určitě svůj vliv na zvýšení bezpečnosti silničního provozu,“ tvrdí Tomáš Krpata z Policie České republiky.

I/35

Silnice I/35 měří 88 kilometrů, tedy necelá dvě a půl procenta z celkové sítě v Pardubickém kraji. Podíl osob přímo usmrcených při dopravních nehodách přitom podle Krpaty činí 35 procent. „Bezpečnostní vliv silnice je tedy významný.“

Řiďte tak, aby nikdo nikomu nechyběl

Na tuto komunikaci se policisté zaměřují dlouhodobě a o prázdninách se jejich zvýšený dohled bude krýt se zmíněnou akcí kraje.

Riziková místa

Míst, kde by měli být řidiči v Pardubickém kraji opatrní, není zrovna málo. „Například mezi obcemi Týnišťko a začátkem obchvatu Holic na I/35. V letech 2010-2014 na tomto jedenáctikilometrovém úseku došlo k devíti dopravním nehodám s usmrcením a devatenácti nehodám s těžkým zraněním. Další rizikový je úsek silnice I/43 vedoucí od začátku obce Lanškroun k obci Mezilesí nebo silnice II/360 od křižovatky se silnicí I/14 v Ústí nad Orlicí po obec Dolní Dobrouč,“ popisuje Krpata.

Policisté kvitují navržená bezpečnostní opatření ze strany kraje: „Podporujeme hlavně stavební úpravy v podobě zkrácení přechodů pro chodce, vybudování ochranných ostrůvků, případně přestavbu nevyhovujících křižovatek na okružní.“

Nový služební vůz má snížit počet přestupků a nehod. I těch smrtelných

Barták mluví o strategii na zlepšení bezpečnosti: „Spadají do ní opravy silnic, kácení stromů podél nich, instalování šipek pro bezpečný odstup například mezi Vysokým Mýtem a Litomyšlí, zdrsnění povrchů před přechody pro chodce. Pokračují jednání hejtmana s ministerstvem dopravy. Zpracovává se studie týkající se rozšíření silnice I/35 o takzvané střídavé třípruhy.“

Jezdi bezpečně!

Tuto akci pořádá Pardubický kraj společně s ÚAMK a Policií České republiky. Startuje v úterý ve 12 hodin na Komenského náměstí mezi budovami krajského úřadu. Potrvá až do 17 hodin a návštěvníci budou moci vidět otočný nebo posuvný simulátor nárazu, ale taky policejní vozidlo s moderním radarem.

autor: MAL
Spustit audio