Prastará lípa z Chrudimska může být Stromem roku. Ale útočí na ni Jára Cimrman!

26. květen 2016

Kdyby tak stromy uměly vyprávět… Tahle lípa z Lipky u Horního Bradla pamatuje osm staletí. Má obvod devět metrů, je dost vysoká, roste na pozoruhodném místě. A postoupila do finále celonárodní ankety.

„Poblíž najdeme tvrz nebo zámeček. Všechno to získal nový majitel, který má zájem, aby se o zámeček i lípu dobře postaral. Její kmen se poměrně nízko větví a má dva velké kmeny. Ten rozměr devět metrů je těsně před rozdvojením kmenu,“ popisuje botanička Naďa Gutzerová.

Soutěž stromům pomáhá

Podobně staré stromy se stávají čím dál větší raritou. „Známe lípy, o kterých se tvrdí, že jim je až tisíc let. Třeba v Klokočově mají jednu takovou. Čím starší strom, tím je ta péče náročnější. Právě lípa na Lipce by potřebovala ‚opravit‘. Má dutinu, chystá se její vyčištění a konzervace.“

Od poloviny června budou moci lidé hlasovat a rozhodovat tak o vítězi z finálové dvanáctky. Jejich dárcovské esemesky navíc představují finanční injekci pro stromy. Nově bude moci veřejnost podpořit konkrétního finalistu taky recyklací použitých telefonů. Kontejner na ně bude třeba přímo v Horním Bradle.

Patnáct let, jedno vítězství

Naďa Gutzerová

V historii ankety bychom našli jenom jednoho vítěze z Pardubického kraje. V roce 2004 vyhrála Šestikmenná lípa v Zámrsku. „To je podobně mohutný strom. Větví se taky docela nízko. Najdeme ho u tamního zámeckého parku,“ porovnává Gutzerová.

Odborná porota nominovala do letošního finále třeba i Kaštan Járy Cimrmana ve Skleném na Vysočině. Botanička ho při znalosti české povahy považuje za velkého konkurenta.

Čtěte také

Lípa z Lipky už má titul Nejkrásnější strom Chrudimska. Ten původně patřil mohutnému buku v zámeckém parku ve Slatiňanech, který správci kvůli bezpečnosti nechali pokácet.

autor: MAL
Spustit audio