Psát na papír umíme. Noc mladých výzkumníků zkusí psaní na pergamen

21. duben 2015

Atrakcí v pardubickém světě hravé vědy a techniky bude celá řada. Vstoupit do něj může každý, dějištěm se stanou prostory zámku. Noc mladých výzkumníků startuje v úterý 28. dubna už v 16 hodin. Doprovodí ji taky hudební program.

„Pomalu budeme moci říkat, že to je tradiční akce. Pořádáme ji už třetím rokem. Navíc letos slaví Univerzita Pardubice 65 let vysokého školství ve městě. Proto chceme, aby událost byla opravdu velkolepá. Podílí se na ní sedm univerzitních fakult. Nově se zapojují také střední školy. Všichni mají nachystané odpovídající programy,“ říká hlavní organizátorka Iva Svobodová. Na přípravách spolupracuje taky muzeum a hvězdáři.

Pro každého něco

Zájemci uvidí třeba postříbření zkumavek, což je vlastně princip stříbření vánočních ozdob. „Během tří minut připravíte krásnou ozdobu na stromeček. Kdokoliv dorazí, přijde si na své, v jakémkoliv věku. Taky budeme mít přednášky zaměřené na noc, kdy poodhalíme noční dění v přírodě, ale taky na den, konkrétně na sluneční hodiny, abychom to vyvážili…“

Návštěvníci se dále naučí rozeznat falešnou bankovku, projdou vylepšenými ekonomickými kvízy, které se následně promění v diskusi. Nebudou chybět ani zdravotníci. Ti ukáží brýle navozující dojem opilosti. Lidé zažijí práci archeologa při vyhrabávání kosterních nálezů nebo videomapping světelných iluzí Cirque Garuda. Navíc tam budou třeba kováři. Restaurátoři předvedou, jak se vyrábí pergamen a nabídnou možnost psaní.

Jako demonstrátor se na Noci mladých výzkumníků představí Pavel Rozsíval z Fakulty elektrotechniky a informatiky Univerzity Pardubice. Vysvětlí princip takzvané světelné krychle: „Díky ní je možné vykreslit naprosto cokoliv v prostoru 3D. Na první pohled to vypadá velice jednoduše, ale představuje to spoustu hodin skládání dohromady. Na akci se těším. Někdy si člověk připraví něco, o čem si myslí, že se to bude všem líbit. Pak náhodou vezme nějakou drobnost, která se paradoxně všem líbí úplně nejvíc.“

autor: MAL
Spustit audio