Pyrotechnici venku, jinak pod střechou. Noc vědců čeká horší počasí

5. říjen 2017

S rychlým nástupem podzimu se musí vypořádat i organizátoři tradiční Noci vědců. V Pardubicích se pořádající univerzita pojistila. Prakticky celý program dává pod střechu. Dovnitř se ale nedostanou třeba pyrotechnici.

Návštěvníci můžou zajít hned na dvě místa. „Demonstrační vědecká stanoviště Noci vědců vyrostou v univerzitním kampusu ve Studentské ulici, ale taky ve výukovém a výzkumném centru v dopravě Dopravní fakulty Jana Pernera v Technologickém areálu univerzity v Doubravicích. Obě místa propojí speciální autobus. Akce potrvá v pátek od 16 do 22 hodin,“ říká Iva Svobodová z Univerzity Pardubice.

Letos Evropa drží téma mobilita, protože svět je v pohybu. Program připravilo šest univerzitních fakult univerzity. Můžete třeba cestovat s virtuální realitou anebo ochutnávat molekulární kuchyni. Taky se dá vyzkoušet laserová prolézačka. Zdravotníci budou maskovat zranění a poradí, jak poskytnout první pomoc. Zájemci můžou přejít most, zjistit, jak funguje tachometr a hlavně si projdou technologické a výzkumné laboratoře.

Během soboty na běh

O víkendu pak Univerzita Pardubice láká na Běh naděje. „Nikdo se nemusí bát délky trati, která je příznivá a zvládne ji každý. Necelé tři kilometry se dají zdolat během anebo chůzí,“ myslí si Lenka Čermáková.

Běh na podporu výzkumu léčení rakoviny patří do podzimní části městských slavností Pardubic. Volně navazuje na sérii běhů Terryho Foxe. Prezentace začíná v sobotu v 9 hodin. První start následuje na Pernštýnském náměstí o hodinu později.

Univerzita Pardubice je taky oblíbeným cílem zahraničních studentů. I proto na čtvrtek 5. října připravuje ErasmusFest. Oslava dlouholeté účasti v evropském výměnném programu Erasmus potrvá od 16 do 20 hodin v univerzitním kampusu ve Studentské ulici před dopravní fakultou. Mělo by to být odpoledne plné zajímavých setkání a zážitků. Nebudou chybět ani ochutnávky jídel a koncert.

autor: MAL
Spustit audio