Římané měli tábor u Jevíčka

26. říjen 2016

Letos v srpnu byli archeologové z Regionálního muzea v Litomyšli povoláni k rutinnímu dozorování při stavbě rodinných domů do Jevíčka. Po odhrnutí hlíny objevili příkop, i když se z počátku zdálo, že nepůjde o nic mimořádného, stáli před velkým objevem. Také o tom v Dobrém ránu mluvila archeoložka Jana Němcová.

Nemusí to tak vypadat, ale náš region je velice bohatý na archeologické nálezy z různých období: „Za poslední dobu máme hodně výsledků i z míst, kde jsme to ani nečekali,“ říká Jana Němcová.

Různé nálezy mají archeologové třeba i ve vesnicích, kde se je místní snaží od práce odradit s tím, že se tam nikdy nic nenašlo. A pokud ano, jde jen o jednotlivé nálezy. „I při dozorování liniových výkopů pak zachytáváme pravěké objekty i rozsáhlejší nálezy,“ dodává Jana Němcová.

Pro obce jde pak obvykle o příjemné zjištění, protože najednou mají kus své historie doloženou nejenom písemnými prameny.

Kde mají archeologové žně

V Pardubickém kraji mají archeologové žně především v jižní části svitavského okresu, v severní části Boskovické brázdy. Tedy v okolí Jevíčka, Chornice a podobně: „Je to logické, kvůli podmínkám, které tam jsou. Vodní toky, dobré klima je to část vhodná pro zemědělské osídlení,“ vysvětluje Jana Němcová, kterou k výzkumu láká i zahraničí: „Zkusila bych něco na východě Ukrajiny, Černomoří a podobně. Lákavé to je, ale máme tu dost práce.“

Archeolog si ale nemůže říct „tady se mi líbí a budu tu kopat“. V současné době se provádějí hlavně záchranné archeologické výzkumy, které souvisí se stavebními pracemi.

Profil hrotitého příkopu římského tábora, autorem fotky pracovník muzea v Litomyšli Pavel Kejval.JPG

Na badatelský výzkum je podle Jany Němcové potřeba mít správné prostředky a především je potřeba si o něj zažádat: „A proces povolování je dost zdlouhavý. Naopak u stavebních prací je přítomnost archeologa nutná. Hlavně v místech, kde se nálezy čekají.“

Takovými místy jsou třeba centra měst i vesnic. Ale klidně i na polích můžou být pravěká sídliště a pohřebiště. „Taková místa už máme vytipována z povrchových sběrů, sledování regionů nebo doložená písemnými prameny,“ říká Jana Němcová.

Jevíčský „poklad“

Při běžném archeologickém dozoru u stavby rodinných domků v Jevíčku se nedávno povedl velký nález, který má velký význam pro region, ale je zásadní i v evropském kontextu: „Povedlo se tam zachytit část římského pochodového tábora. To je v této oblasti opravdu bombastická věc,“ říká Jana Němcová.

Archeologové zdokumentovali část příkopu, která tvořila jednu stranu tábora. Nalezeny byly i jiné objekty, které by mohly s táborem souviset a pak další nálezy, ale ty patří jiné kultuře: „Ta lokalita byla osidlována v různých pravěkých obdobích,“ vysvětluje Jana Němcová. A je ráda, že nález vyvolal velký zájem.

Čtěte také

V Jevíčku mají radost, i když podobné archeologické objevy přinášejí určitá úskalí, přesto tam byli nadšeni. „I stavební firma se chovala tak, jak by měla, a vycházela nám velice vstříc a to samé i investor, kterým je město Jevíčko,“ pochvaluje si Jana Němcová.

Co bude dál?

Bádání samozřejmě nekončí. Archeologové se budou snažit zjistit průběh, tvar a rozsah pochodového tábora. „Nepříjemné je, že tábor směřuje do města, kde už je zástavba, takže je možné, že zbytek je zničený,“ říká Jana Němcová.

Na místě nakonec vyrostou nové rodinné domy. Archeologický výzkum je totiž destrukční. „Tím výzkumem dochované nálezy sice zničíme, ale odborně. To znamená, že je celé podrobně zdokumentujeme, než dojde k jejich ztrátě,“ uzavírá Jana Němcová.

autor: HRU
Spustit audio