Roboti poměřili síly na olympiádě. Ten český byl z Pardubic

2. srpen 2017

Velkou věc mají za sebou studenti pardubické Delty. Zástupci střední školy informatiky a ekonomie vyrazili na robotickou olympiádu do amerického Washingtonu. S výsledkem byli spokojení.

„Podle mého názoru jsme si nevedli špatně. Ze 160 týmů jsme skončili na 45. místě. Vůbec jsem nevěděl, co od toho očekávat. Nakonec jsem byl i příjemně překvapený,“ přiznává student Jakub Slanina.

Na štěstí záleží

Roboti mezi sebou soutěžili hned na několika hřištích. „Měli sbírat míčky, které znázorňovaly čistou a špinavou vodu. Tříděním míčků se měla špinavá voda dopravovat do laboratoře a čistá voda do zásobníků. Celé to bylo postavené na globálním problému čištění pitné vody,“ vysvětluje učitel Pavel Kycl.

Týmy podle něj tvoří takzvané aliance. „Když máte dobré spoluhráče, uděláte hodně bodů a naopak. V posledním kole jsme neměli úplně štěstí, kdy jsme klesli z asi 20. místa.“

Český tým si prohlédl i americký Washington

Znovu se ukázala i česká chytrost: „Náš robot byl schopný jezdit taky diagonálně, mohl se tedy dostat prakticky kamkoliv. U sběru míčků jsme toho hojně využívali,“ říká Slanina.

Proč zrovna Delta?

„Jsme určitě rádi, že jsme tam byli pozvaní. Byl to první ročník a Američané se snažili, aby každou zemi reprezentoval jeden tým. V Česku to dělala agentura, která s námi na jedné soutěži spolupracuje. Oslovila nás a my jsme do toho šli,“ popisuje okolnosti ředitel školy Jiří Formánek.

Během soutěží se studenti mohli setkat taky s afghánským týmem. Za jeho účast na robotické olympiádě se za mediálního zájmu přimluvil i americký prezident Donald Trump a změnil rozhodnutí úřadů. Příští rok by měla být robotická olympiáda v Mexiku. Předpokládá se, že bude postavená na jiných pravidlech.

autor: MAL
Spustit audio