Rumburak a Arabela se po letech vrací na Kunětickou horu

1. červenec 2015

Pro letní měsíce si známá turistická atrakce připravila další tahák. Ve středu se na Kunětické hoře otevírá výstava kostýmů a rekvizit z populárního televizního seriálu Arabela. A není to náhoda. Některé scény se tam opravdu natáčely.

„Kde jinde by tedy měla výstava být než právě u nás. Nemůže chybět kouzelný prsten, křišťálová koule nebo královská koruna,“ informuje za hostitele David Polách.

Doplňuje ho Miroslav Pecha: „Od čtvrtka začíná Česká televize znovu tento seriál vysílat. Hned v prvním díle se dá Kunětická hora odhalit. Jde o místo, kam přilétá Rumburak s čarodějnicí. Na koštěti přistávají na nádvoří, kde je vítají Mekota, Blekota a další. Tehdy byla Kunětická hora zavřená. Vypadá tedy trochu jinak, je víc zarostlá, ale k poznání.“

Stylový konec

Výstava putuje po různých místech už několik let. Zrovna Kunětická hora její cestu s největší pravděpodobností završuje. Na konci září se vrátí do fundusu České televize.

„Se sestrou jsme seriál pravidelně sledovali. Splnilo se mi přání, všechny rekvizity mohu vidět zblízka. Nabízíme taky bonusy, kdy se návštěvníkům může poštěstit zkusit si korunu, lehnout si na pohádkovou postel a podobně,“ říká Pecha. Podle Polácha představovala Arabela svého času blesk z čistého nebe, naprosto nevídané dílo. „Za nás to byla opravdu naprostá bomba.“

Vladimír Menšík, Jiří Sovák a Vlastimil Brodský v seriálu Arabela

Výběr z dalších akcí na Kunětické hoře

Hrad řemeslníků na Kunětické hoře
12. 7. 2015 začátek od 10:00
Ukázky tradičních lidových řemesel a velký prodejní trh jak na nádvoří, tak v interiérech hradního paláce.

Král na hradě Kunětická hora
19. 7. 2015 začátek od 11:00
Návštěva krále Vladislava Jagellonského u svého rádce, pana Viléma z Pernštejna. Kostýmované výklady formou dialogu dvou historických postav spojené s ceremonií pasování návštěvníků na rytíře. Touto akcí se připomíná skutečná událost z roku 1497, kdy v severním křídle paláce Vladislav Jagellonský pasoval na rytíře malé Vilémovy syny Vojtěcha a Jana.

Dětský den na Kunětické hoře
23. 8. 2015 začátek od 10:00
Tradiční rozlučka s letními prázdninami. Originální hry, soutěže, legrace

Hradozámecká noc na Kunětické hoře s lampionovým průvodem
29. 8. 2015 začátek od 20:00
Velký lampionový průvod na hrad, večerní prohlídky nasvíceného paláce a doprovodný kulturní program.

Kunětické vinobraní
19. 9. 2015 začátek od 10:00
Degustace vybraných českých, moravských i zahraničních vín, burčákové hody, staročeské speciality a celodenní doprovodný kulturní program včetně prohlídek hradního paláce.

autor: MAL
Spustit audio