Šachy – sport na celý život

21. červenec 2014

Člověk, který šachy pár let hraje, nepotřebuje ani figurky. Stačí mít před sebou hrací pole. Tvrdí to šachový expert pardubického festivalu CZECH OPEN 2014 Petr Pisk.

„Hraju od čtyř let a letos jsem slavil čtyřicet, takže pár let to už bude. Se šachy se velmi špatně přestává. Na rozdíl od jiných sportů je můžete provozovat do konce života,“ říká Pisk.

Je to vážně sport?

Host Dobrého rána se přiklání k názoru, že v případě šachů o sport opravdu jde: „Mám řadu kamarádů, kteří třeba šachy hrají a říkají, že se sportem to nemá absolutně nic společného. Ale ta samotná partie může trvat i šest hodin, je fyzicky extrémně náročná. Navíc nesmíte udělat chybu, jinak hra okamžitě skončí.“

Na pardubickém festivalu v posledních dnech začaly čtyři hlavní turnaje s různou úrovní. Účastní se jich kolem tisíce lidí. Hlavní pozornost poutá velmistrovský turnaj. Díky němu přijela například indonéská reprezentace, která akci bere jako přípravu na srpnovou olympiádu v Norsku. Ta se koná jednou za dva roky.

Vedle pardubické ČEZ Areny na parkovišti stojí stan, diváci tady mohou sledovat průběh šachového turnaje. Elektronické šachovnice jsou napojené na internet. Po skončení partie probíhá analýza. Té se účastní také hráči, kteří lidem ukazují, co a jak ve hře zamýšleli.

CZECH OPEN nabídl „nešachový“ rekord

Už 25. ročník mezinárodního festivalu šachu a her CZECH OPEN 2014 pokračuje v pardubické ČEZ Areně až do neděle 27. července. Rozruch vzbudil překonaný český rekord v multiherní simultánce. David Kotin hrál 45 různých deskových her s 45 hráči najednou. Nakonec dosáhl 31 výher a 9 remíz.

Sledoval Petr Pisk jako šachista tento rekordní pokus? „Zrovna se hrál turnaj družstev. Ale jsem v organizačním týmu, takže o tom vím. Je to neskutečný výkon. David plánuje příští rok tento rekord znovu překonat.“

Existuje pochopitelně i šachová simultánka: „To je klasická záležitost, která má historické kořeny. Simultánky se odehrávají taky naslepo, kdy má šachista zavázané oči a hraje s více soupeři najednou,“ popisuje Pisk. Osobně by si dokázal představit jednoho dva lidi, ale ne třeba deset, k čemuž občas může také dojít.

autor: MAL
Spustit audio