Sáhnout si a ne se jen dívat. Taková je Noc vědců

23. září 2014

Geocaching s baterkou. Nejenom to nabídne pardubická Noc vědců. Začne už v pátek odpoledne a protáhne se do pozdních hodin. Akci pro všechny generace hostí nové Výukové a výzkumné centrum v univerzitním technologickém areálu v Doubravicích.

Cílem je podle jedné z organizátorek Lenky Čermákové ukázat veřejnosti, že věda může být i zábavná. Lidé si mohou mnohé vyzkoušet.

„Zajímavý bude už ten samotný prostor, kam se běžně dostanou jenom akademičtí pracovníci a studenti. Uvidí specifické a špičkové technologie.

Noc vědců na Univerzitě Pardubice

Pohoupou se na hydraulické houpačce, mohou se svézt na experimentálním vozítku, na elektrickém bicyklu a tricyklu, vyrazit si vlastní pamětní minci a podobně,“ říká Čermáková s tím, že nebude chybět ani ukázka práce záchranářů.

„Zkouška“ z pravidel silničního provozu

Malé děti mohou využít otevřeného dopravního hřiště, které vznikne na parkovišti. Zájemci pojedou podle dopravních pravidel.

Lenka Čermáková

Ke každoroční celoevropské akci se Univerzita Pardubice připojila loni, kdy se účastnila pouze Dopravní fakulta Jana Pernera. Díky loňskému úspěchu letos už jde o událost celouniverzitní. „Máme další a další nápady, hlásí se další vědci, že by se chtěli zapojit. V příštích letech snad nabídneme toho programu ještě více a s jinými atrakcemi,“ myslí si Lenka Čermáková.

autor: MAL
Spustit audio