Seč jako Trafalgar. Padne tam admirál Nelson

3. červen 2015

Mají modrý kroj a blízko k vodě. Na Seči se od čtvrtka do neděle sejdou vodní skauti na osmé celostátní akci Navigamus 2015. O ní řekli víc zástupci organizátorů Vojtěch Černík a Adriena Růžičková.

„Toto setkání se koná jednou za tři roky, pokaždé na počest nějaké významné vodní události. Letos připomeneme anglického admirála Horatia Nelsona. V jeho duchu budou všechny možné bitvy včetně té poslední u Trafalgaru,“ popisuje Růžičková.

Čtěte také

Název Navigamus podle ní pochází z latiny a znamená „my plujeme“. Vyjadřuje společnou myšlenku skautingu. „I když tam jsou bitvy, skauti z různých měst, přesto všichni táhneme za jeden provaz a plujeme jedním směrem.“

Lodní knížka

Navigamus se v přehledné podobě objevuje v takzvané Lodní knížce. „Je to deníček nebo průvodce pro účastníky akce, kde se dozvědí základní věci. Jsou tam třeba popsané jednotlivé bitvy,“ říká Adriena Růžičková.

Významné akce vodních skautů se v Česku účastní vždy kolem tisíce skautů i skautek. Do Pardubického kraje míří taky skauti ze zahraničí.

Jdou skauti s dobou?

„Snažíme se pracovat s moderními technologiemi, ale udržujeme stále stejnou skautskou myšlenku,“ zdůrazňuje Černík. Nově zapojují i aktivity jako horolezení, rafting. Touto formou chtějí dětem přiblížit moderní sporty.

Podle Černíka je těžké přivádět nové členy: „Mají podstatně větší škálu výběru koníčků, zájmů a všeho možného. Ale myslím si, že i rodiče chtějí, aby se děti pohybovaly.“

Čtěte také

autor: MAL
Spustit audio