Sedmý pokus v rekordní konkurenci a z Lukavice je krajská Vesnice roku

19. červenec 2017

Na titul si pomalu zvykají a jsou na něj pyšní. Lidé v obci na Orlickoústecku chystají srpnové slavnostní vyhlášení výsledků a zároveň vyhlížejí celostátní komisi.

Do letošního krajského kola se přihlásil rekordní počet obcí, úspěch v takové konkurenci proto lukavické o to víc těší.

O vítězství se jako první dozvěděla starostka Lukavice Ilona Severová. „Chvíli před půlnocí mi zvonil telefon. Čekala jsem nějakou katastrofickou zprávu. Ozval se předseda komise a zeptal se mě, jestli si pamatuji písničku, kterou děti zpívaly ve škole, když tam komise procházela. Řekl mi, že vyhráváme, vytřeštila jsem oči a byla jsem šťastná. Pak jsem už neusnula. Po pár minutách štěstí mně ale naběhly všechny související povinnosti.“

Vytrvalost se vyplácí

Podle slov Ilony Severové se lukavičtí díky pravidelné účasti stali takovými matadory ankety. „Dokonce jsme zvažovali, jestli se máme ještě přihlašovat. Soutěžili jsme posedmé, v předchozích ročnících jsme získali modrou a zelenou stuhu. Obcí se letos přihlásilo 27, což bylo nejvíc z celé republiky. V žádném jiném kraji tolik obcí nesoutěžilo."

Starostka Lukavice, Ilona Severová

Starostka si myslí, že k úspěchu nejvíc přispěl spolkový život. „Komisi se představily spolky se svými činnostmi. Prováděli jsme ji po obci, ukázali jsme třeba i taneční soubor Česká beseda.“

Napéct a sehnat umělce

Slavnostní vyhlášení krajského kola hostí Lukavice v sobotu 12. srpna. „Pozvali jsme soutěžící obce, ale taky jsme nachystali program. S Pardubickým krajem jsme domluvili termín. Samozřejmě je období festivalů, různých slavností, hůř se hledalo pódium a ozvučení. Ale takovou práci člověk dělá s radostí. Chceme si to užít.“ Mezi gratulanty se zařadí třeba i Kamélie anebo Vladimír Hron.

Čtěte také

V Lukavici žije 1100 obyvatel. „Jakmile se informace o výhře objevila v médiích, každý měl radost. Připravujeme program pro celostátní komisi na 8. září. Lidé přemýšlejí nad tím, co by se mohlo ukázat. Hlásí se dobrovolníci na pečení koláčů“ říká starostka.

Celostátního vítěze a nositele titulu Vesnice roku 2017 poznáme 16. září v Luhačovicích.

autor: MAL
Spustit audio