Široký záběr Festivalu smíchu: Shakespeare, Saturnin i bláznivá krimikomedie

20. leden 2017

Taky rok 2017 zahájí tradiční přehlídka komedií všeho druhu. Dramaturgyně Jana Uherová říká, že Grand Festival smíchu v Pardubicích ukazuje, jak je tento žánr bohatý.

„Letos se komedie skoro nedají porovnat. Ale myslím si, že to je dobře. Nabízíme široké menu, co všechno ještě komedie může být. Kdo chce vidět situační komedii, najde si ji, stejně jako trochu intelektuální hru, legraci skoro bez hranic. Vidíme prostě celý žánr,“ myslí si.

Na přípravě spolupracuje Uherová s dramaturgiemi z celé republiky. „Nabízejí mi jednotlivé komedie a do některých divadel jezdím opakovaně. Z nějakých čtyřiceti inscenací musím vybrat sedm nejlepších, což je dost těžké. Často jsou komedie na stejné úrovni.“

Kdo letos dorazí?

Soutěžní část sedmnáctého ročníku otevře v pondělí hra Friedricha Dürrenmatta Frank V. Městského divadla Brno. „Je na tom vidět obrovský kus práce režie, herců. Možná kvůli trochu těžšímu textu je to spíš pro zkušenějšího diváka, který rád přemýšlí a nechce se bavit jenom lehkou zábavou,“ komentuje Uherová.

Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách obstará Jihočeské divadlo České Budějovice. Tři herci předvedou během dvou hodin všechny jeho hry a sonety. „Doslova se tam vyřádí. Na to opravdu lidé chodí rádi. Toto představení dobře funguje s publikem.“

Nebude chybět ani Saturnin v podání Národního divadla Brno. Městské divadlo Mladá Boleslav doveze bláznivou krimikomedii S nebožtíkem v patách. Liberecké Divadlo F. X. Šaldy připravuje Poprask na laguně. „My soutěžíme se sitcomem Jistě, pane ministře. A závěr soutěžní části obstará Divadlo ABC s hudební komedií Proč muži neposlouchají a ženy neumí číst v mapách. Jde spíš o zdramatizovanou příručku, pásmo, ale se skvělými hereckými výkony a navíc trochu poučné,“ doplňuje seznam Jana Uherová.

Bez osobností by to nešlo

Cena Genius smíchu ocení jednu osobnost za její přínos v oblasti divadelního komediálního žánru. Festival smíchu vyvrcholí pod dohledem kamer České televize v pondělí 30. ledna. Galavečerem provedou herci Lucie Zedníčková a Milan Němec.

Každé soutěžní představení uvede jeho patron. „Festival v první řadě děláme kvůli té soutěžní části. Přidali jsme ale i další program, protože jsme chtěli ukázat různé druhy umění. Během sedmnácti let jsme taky vyzkoušeli spoustu prostorů. Různé menší prostory nám sloužily jako taková ukázka, že se divadlo nemusí hrát jenom na velkém jevišti. Dobré komedie se mohou hrát kdekoliv,“ uzavírá Jana Uherová.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.