Slatiňany: město výletníků, koní a vyhlášené zmrzliny

19. leden 2017

Nenajdete moc takových míst, která mají na malé ploše celou řadu turistických cílů. Návštěvníky ve Slatiňanech mají rádi, ale ti občas musejí svádět boj o parkovací místa.

„Někteří by chtěli dojet úplně na místo, aby nemuseli daleko chodit. I když jsme rozšířili parkovací plochu dole u hřebčína, pořád to nestačí. Snažíme se návštěvníky nalákat, pořád pořádat něco nového,“ říká starosta Ivan Jeník.

Ještě atraktivnější zámek

Blízkost atrakcí ale znamená, že se radnice musí umět dohodnout s památkáři i Národním hřebčínem Kladruby nad Labem, pod který patří slatiňanský chov. „Vycházíme si maximálně vstříc. Třeba už příští týden oficiálně začíná velká přestavba zámku a zámeckého parku. Fyzicky by měla začít asi až na jaře. Předpokládáme, že dojde k omezení provozu, ale pak by to mělo být velmi zajímavé pro turisty i občany Slatiňan.“

Kromě zámku a hřebčína do oblasti patří i muzeum starokladrubského koně Švýcárna, Kočičí hrádek, vyhlídka Chlum a taky rekreační lesy navazující na sousední chrudimskou část.

Slatiňany ale mají i své vlastní plány. Od soukromého vlastníka koupily bývalou textilní továrnu Modela, ještě předtím Kabeláčův mlýn. „Nechtěli jsme, aby se toto místo znehodnotilo. Teď je vypsaná architektonická soutěž. Místo bychom chtěli hlavně zpřístupnit lidem. Chceme z toho udělat takový kulturní stánek s víceúčelovým sálem, knihovnou, informačním centrem, společenskými místnostmi pro naše zájmové organizace,“ přibližuje Jeník.

Ivan Jeník

Čekání na obchvat

Doprava město dost zatěžuje. Chrudimský obchvat vedoucí za Slatiňany zatím není. „Nemáme přímou možnost výstavbu ovlivnit. Nabídli jsme pomoc a součinnost Ředitelství silnic a dálnic, pokud by byly problémy s výkupem pozemků. Momentálně se zpracovává takzvaná nová EIA. Sice jsem v duchu optimista, ale reálně jsme po obchvatu měli jezdit někdy před šestnácti lety. Až po něm pojedeme, tak budu říkat, že je obchvat hotový,“ dodal starosta Slatiňan Ivan Jeník.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.