Starosta Moravské Třebové: Až k nám dojde R35, můžu mít fousy až na zem

25. listopad 2015

Město považuje R35 za životně důležitou komunikaci. Plány kolem její výstavby pečlivě sleduje třeba i starosta Miloš Izák. Podle svých slov se řadí mezi skeptiky.

„Stále se jenom mluví, jedná, slibuje, vyhrožuje a podobně, což mě neuspokojuje. Měli jsme představu, že se dá stavět současně na několika místech. Příští rok začnou prakticky první dvě části. Stavět se bude asi po Zámrsk, což má trvat tři roky. Umíte si představit, než to dojde k nám? Budu mít fousy až na zem.“

Co se změní ve městě?

Pokud jde o novinky v samotné Moravské Třebové, měl by projít dalšími úpravami prostor kolem vlakového nádraží. Některé projekty se povedlo dotáhnout do konce. „Třeba realizaci úspor energie na naší největší základní škole na Palackého ulici. Tu jsme dokončili v červenci.“

Letos město nechalo některé své budovy zateplit nebo v nich zmodernizovat systém vytápění. Velká investiční akce by měla ušetřit provozní náklady na energie. Podle starosty Miloše Izáka jde o statisíce korun ročně.

Někteří obyvatelé by taky chtěli mít krytý plavecký bazén. Veřejnosti by mohl k plavání posloužit školní bazén: „Tento záměr trvá. Ta představa tady je. Řeší se několik variant – rekonstrukce anebo obohacení o další aktivity typu wellness a podobně,“ přibližuje Izák možnosti řešení.

Základní školy zatím nesloučí

V Moravské Třebové se už několik let mluví o případném sloučení základních škol. Odhodlá se k tomuto kroku současné vedení? „Úbytek žáků je všude, týká se i našeho města. Z pátých tříd odcházejí někteří žáci na víceleté gymnázium. My sice nejsme jeho zřizovatelem, ale samozřejmě se snažíme střední školu udržet. Nechali jsme si připravit nebývale široké podklady, abychom zhodnotili historii, stávající stav. Zabývali jsme se všemi možnými variantami – nechat to být, spojit všechny tři školy v jednu školu anebo spojit dvě malé školy v jednu. Rada města doporučila zastupitelstvu první variantu, tedy zatím nechat stávající stav, než se vyjasní situace kolem centrálních plánů ministerstva školství. Jeví se nám taktické počkat, jak to bude vypadat,“ vysvětluje Miloš Izák.

Momentálně ve městě najdeme tři základní školy, kde je teď zhruba o třetinu méně žáků, než by mohlo být. Na největší škole žáků údajně přibývá, na těch menších naopak jemně ubývá.

autor: MAL
Spustit audio