Stavba roku. Může to být rozhledna i zastávka autobusu

4. srpen 2015

Adeptů byste dohromady napočítali 23. Do dalšího ročníku soutěže Stavba roku v Pardubickém kraji se hlásí různé stavby. Odborná porota vybírá vítěze v pěti kategoriích. Lidé na internetu hlasují bez ohledu na ně.

Na začátku srpna si dobře vede Zámecké návrší v Litomyšli nebo rozhledna Mariánka v Horní Čermné. Kandidují ale i různé opravené silnice i třeba zastřešení autobusové zastávky v Dolní Čermné.

Jednotlivá místa už zkoumala porota. Původně si na každou prohlídku vyčlenila půl hodiny. „Pokud máte silnici, jste schopní si uvědomit, co je na ní zajímavého za kratší dobu, než když třeba máte velký rodinný dům s interiérovými detaily. Celkem jsme čas dodrželi, ale občas jsme někam přišli později nebo naopak o něco dřív,“ popisuje předseda poroty a zároveň náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.

Čtěte také

Právě kraj soutěž vyhlašuje společně se Svazem podnikatelů ve stavebnictví v České republice a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě. „Například v kategorii Rodinné a bytové domy byli majitelé ochotní a provedli nás místy, kde bydlí. Osmičlenná porota jim tak trochu vnikla do soukromí. Dívali jsme se na provedení jednotlivých profesí – kvalitu omítek, konstrukcí, interiéru…,“ říká Radim Loukota ze zmíněné komory. A dodává, že vybrat vítěze bude těžší než v minulých ročnících.

Turistická rozhledna Mariánka v Horní Čermné

Výsledky? V září

Jména nejlepších zazní v podvečerních hodinách ve čtvrtek 17. září v budově bývalé reálky na Komenského náměstí. Cenu veřejnosti bude představovat velká perníková chaloupka. „Plánujeme taky výstavu všech staveb na velkých panelech. Lidé se s každou z nich mohou detailně seznámit anebo se inspirovat. Naším zájmem je, aby v Pardubickém kraji bylo kvalitní stavebnictví, kvalitní architektura,“ říká Línek.

O titul je podle něj zájem mezi architekty, konstruktéry anebo firmami. „Představuje vizitku toho kvalitního. Povznáší úroveň prostředí, které kolem sebe máme. Apeluje na to, že když je někde kvalitně provedená nebo navržená stavba, tak ať stojí na vítězném podstavci. Ať si všichni uvědomí, že by se takto mělo stavět.“

Zastřešení prostoru autobusové zastávky v Dolní Čermné
autor: MAL
Spustit audio