Svitavy drtí dopravní omezení. Průjezd městem chce pevné nervy

25. duben 2017

Doprava ve Svitavách zatím zůstává komplikovaná. Podle starosty Davida Šimka udělá nejlépe ten, kdo se vydá na kole. Přespolní se ale musí obrnit trpělivostí a třeba i čekat na semaforech.

„Právě teď se opravuje kompletně Pražská ulice. V jednom pruhu je rozkopaná a dopravu řídí semafory. Omezení potrvají do konce června. V květnu se začne dělat ulice T. G. Masaryka, kde se bude chystat obnova živičného povrchu. Ta postihne oba kruhové objezdy, což taky výrazně zatíží dopravu. A ještě bychom rádi v létě zahájili výstavbu chodníků na celém území Lačnova.“

Přednádraží má naději na změny

Přestavba prostranství před vlakovým nástupištěm se zdá být reálná. Město už zveřejnilo vizualizaci budoucí podoby. „Příprava projektu trvala přes tři roky. Na podzim konečně začneme, protože prostor přednádraží je skutečně tristní. Špatná silnice, parkovací stání, malé kapacity stojanů na kola. Domnívám se, že to je jedna ze vstupních bran do našeho města. Jsem rád, že se toto prostředí výrazně promění,“ říká starosta.

Zato zahájení modernizace krytého bazénu radnice o pár měsíců posunula. „Teprve v těchto dnech dokončujeme projektovou dokumentaci. Chtěli jsme doladit všechny detaily. Zároveň žádáme o dotaci. Pokud bude všechno bez problémů, mohla by být vítězná firma vybraná v říjnu. Proto jsme se rozhodli, že zahájíme samotnou rekonstrukci až od 1. února. Pak tedy bazén minimálně na rok zavřeme.“

Starosta Svitav David Šimek

A co se změní? „Čeká nás rozsáhlá rekonstrukce zahrnující zateplení budovy, zbudování nových relaxačních zón. Bude tam velká vířivka, saunový svět, nový tobogan, ale taky různé chrliče, podvodní lehátka a podobně. Na své si přijdou nejenom plavci, ale i senioři a lidé, kteří tam chtějí relaxovat. Hlavně chceme zvýšit počet návštěvníků bazénu, a proto se zaměřujeme na rodiny,“ uzavírá David Šimek.

autor: MAL
Spustit audio