Tip na klidný páteční večer? Pošlete děti do knihovny

26. březen 2015

Taky letos mají rodiče šanci prožít pohodové páteční chvíle a ještě navíc své děti přivést ke čtení. Chystá se totiž Noc s Andersenem. V Pardubickém kraji se kromě Krajské knihovny zapojí i chrudimská, moravskotřebovská anebo litomyšlská. Kompletní seznam nabízejí internetové stránky akce.

„Největší význam vidíme v tom, že děti prožijí něco, co by běžně neprožily, dostanou se někam, kam by se třeba jinak nedostaly. V knihovně nocují a na každý rok pro ně připravujeme zajímavý program. Jde taky o způsob prezentace před veřejností. Knihovna není jen půjčovnou knih, ale dělá i spoustu dalších věcí,“ upozorňuje ředitelka Městské knihovny Litomyšl Jana Kroulíková.

Proč zrovna konec března?

Termín nocování je spojený s datem narození Hanse Christiana Andersena, celosvětově známého pohádkáře. „Dává se vždycky na pátek-sobotu před výročím. Taky ta noc má svůj význam, protože by si děti měly každý večer s rodiči číst. Tak trochu tedy zastupujeme i samotné rodiče. Pravidelně začínáme v 18 hodin. Máme tam nealkoholické šampaňské na přípitek, dorty jako pozornost pro děti. Potom se rozbíhá ten vlastní program,“ popisuje litomyšlské dění Kroulíková. „Přichází tak 15-20 dětí, ale mrzí nás, že letos nemáme jediného chlapce. Několik jsme jich oslovili, ovšem protože tam neměli spolužáky, nechtěli sami čelit té převaze dívek.“

Podle jejích slov se účastnili hned druhého ročníku. Všechno začalo v Uherském Hradišti v roce 2000, v dalším roce se připojily další instituce. Ale stovky se jich přidávaly až později-nejenom od nás, ale i ze zahraničí.

Noc s Andersenem

Noc s Andersenem má i „štamgasty“

Jak říká Kroulíková, účastníci se střídají, ale současně některé děti nocují třeba potřetí. „Děti obvykle nevybírají knihovnice podle nějaké osobní záliby a sympatií, ale ony samy si to musí trochu zasloužit. Jsou to takové, které chodí pilně do knihovny, rády čtou a které se účastní různých akcí.“

Jednotlivé knihovny mají společné propagační podklady. Většina knihoven si ale jinak připravuje svůj vlastní, originální program.

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.