V Dašicích chtějí zkrotit dopravu. Pomůže dálnice?

30. březen 2017

V Dašicích s napětím očekávají vývoj kolem stavby D35. Budoucí dálnice by totiž mohla částečně přispět ke zklidnění dopravní situace.

„Když vyjde všechno tak, jak je plánováno, provoz se opravdu zklidní. Naplánovaný je obchvat Dašic. Jsme ve stádiu výkupu pozemků. Společně s krajem se navíc plánuje komunikace, která by šla od Černé za Bory rovně a až před Dašicemi by se stáčela doleva a napojovala by se na obchvat. Mohlo by tak jít o krátké napojení Pardubic na D35,“ popisuje starosta Dašic Petr Zikmund.

Další auta by ale stejně mohla přijet kvůli zvažované betonárně. Areál pro výrobu stavebních hmot by mohl vzniknout na místě dřívější haly pro chov zemědělského družstva asi 180 metrů od nejbližších domů. „Horší by byla právě otázka dopravní obslužnosti. Jezdilo by tam průměrně kolem sta těžkých nákladních aut denně. To je podle nás nejzávažnější problém, který tam vzniká.“

Aktivní hasiči a kasárenský osud

K Dašicím patří i někdejší vojenská kasárna. „Územní plán je rozděluje na dvě části, tedy na bydlení a na lehké podnikání. Docela se nám daří to pronajímat. Povedlo se nám tam taky vybudovat sběrný dvůr, což obyvatelé oceňují,“ myslí si Zikmund.

Letos jsou v plánu oslavy 140 let od založení spolku dobrovolných hasičů. „Mají skoro 100 členů, výjezdovou jednotku, kvalitní vybavení včetně protichemických obleků, kdyby v mrazírnách došlo k úniku čpavku. V Dašicích pořádají a podílejí se na organizaci různých akcí. Ze strany města se jim snažíme vytvářet dobré podmínky.“

autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.