V Hlinsku to hýří všemi barvami. Pokračuje Duhové léto

25. červenec 2016

Každá z akcí hlineckého Duhového léta má jinou barvu. To aby se vzájemně odlišily. S duhou, jako symbolem léta, si tradičně pohrávají hlinečtí organizátoři kulturního dění.

Jako první se představil mezinárodní festival kreativního studentského umění Artsy Fartsy. Právě ten Duhové léto slavnostně odstartoval.

Na vorech? Nebo u kata?

Každoročně je velmi oblíbený Den dřeva a medu. Vychází na poslední červencovou sobotu a snaží se zaujmout děti, muže i ženy. „Návštěvníky znovu čeká vyřezávání dřevěných soch motorovou pilou. To se bude dít už popáté, vyřezává se na každém ročníku. Nově chystáme vystoupení kata Pawouka, který ukáže řemeslo veselou a zábavnou formou. Mučicí nebo popravčí nástroje se dřív vyráběly právě ze dřeva,“ říká vedoucí Turistického informačního centra Hlinsko Petra Plisková.

Doplňuje, že na Chrudimce by letos měli mít dva vory, na kterých se lidé mohou svézt. Dnu dřeva a medu bude v prostorách před Orlovnou u Chrudimky předcházet letní selský trh.

Bez kina a hudby by léto nebylo kompletní

Den dřeva V Hlinsku

Letní kino nabídne celkem dvanáct promítacích večerů. Repertoár sahá od pohádek až k vážným filmům. Své si tam tedy najdou děti i dospělí.

Čtěte také

Na konci srpna pak budou 21. Adámkovy folklorní slavnosti, tedy tradiční folklorní festival v památkové rezervaci lidové architektury Betlém Hlinsko. Vystoupí na něm dětské i dospělé folklorní soubory z celého Česka a z ciziny. Plisková připomíná, že Betlém představuje takový malý skanzen toho, jak se žilo. „Domy nejsou přivezené, zůstávají tak, jak byly postavené původně. V blízkosti Hlinska najdeme ještě větší skanzen – Veselý Kopec. Turistů k nám jezdí tak akorát.“

Celý program hlineckého Duhového léta završí velký Svatováclavský jarmark. Letos navíc připomene osudy a život Karla IV., který se narodil před sedmi sty lety.

autor: MAL
Spustit audio