V Kunvaldu zavzpomínají na pilota RAF. Letos by mu bylo sto

12. září 2017

Plukovník František Trejtnar bude hlavní osobností víkendové akce. Svému rodákovi odhalí v městysu pamětní desku. Přijet by měl i válečný veterán generálmajor Emil Boček.

Vzpomínka se koná v roce stého výročí narození Františka Trejtnara. „Byl jedním z mnoha našich vzácných předků, který jako vojenský pilot bojoval v Anglii za nás a za naši svobodu. Byl pilotem 310. československé stíhací perutě RAF. Dožil se konce války a vrátil se do osvobozené vlasti,“ říká starosta Kunvaldu Josef Paďour.

Stíhačka jako opravdová

Po celou sobotu 16. září bude na hřišti před školou a sokolovnou stát výjimečný exponát. Bude to maketa stíhačky Spitfire ve skutečné velikosti. Obdivovat můžete i autentickou výstroj a vybavení letců RAF, fotografie Františka Trejtnara a další atrakce.

Po 13. hodině je na programu oficiální vzpomínka na plukovníka Františka Trejtnara v podobě odhalení pamětní desky v prostoru Kunvaldského Slavína za účasti významných hostů a hudebního doprovodu Dechového orchestru ZUŠ Petra Ebena Žamberk. Dorazí i vojenský historik Eduard Stehlík, promítne se film Tmavomodrý svět, tečku pak obstará swingový koncert a vystoupení stepařů.

Mezi další osobnosti spojené s Kunvaldem historicky patří i zakladatel hipologického muzea ve Slatiňanech František Bílek anebo autor jezdeckého portrétu TGM Ludvík Vacátko.

Starosta Kunvaldu Josef Paďour
autor: MAL
Spustit audio