V Moravské Třebové vrcholí oslavy kulatin. Dorazí i známí rodáci

22. srpen 2017

Celý rok si tohle město připomíná významné jubileum. Slaví 760 let od svého založení. Pro hlavní část oslav rezervovala Moravská Třebová předposlední prázdninový týden.

„Město má velkou kulturní tradici a je tedy na co navazovat. Oslavy nejsou jenom o vzdálených umělcích, ale je to taky velká šance pro místní skupiny a jednotlivce, aby předvedli kvalitní výkon. Program pokrývá různé věkové i cílové skupiny,“ myslí si Robert Jordán z Městského muzea Moravská Třebová.

Jak se to konkrétně projeví? „Děti si přijdou na své s Michalem Nesvadbou, ale někoho potěší Veselá trojka a kdo bude chtít trochu večerní romantiky, užije si skupinu Slza. Navíc zveme i Petru Janů jako vrchol pátečního programu.“

Tradičně jinak

K uměleckým vystoupením se podle Jordána přidají taky tradiční programy jako Kejkle a kratochvíle anebo Kejklování na dvorečku. „Obvykle využíváme dvorečky v centru města, kde se odehrává divadlo pro děti, jazzový koncert, taneční vystoupení ZUŠ. V městském plenéru to dostává jiný náboj. Zároveň si připomínáme středověkou historii Moravské Třebové rytířským ležením, souboji a podobně.“

Celý rok se taky v Moravské Třebové snaží připomínat rodáky cyklem jejich přednášek. Neděle 27. srpna patří Večeru se slavnými rodáky, konkrétně s violoncellistou a koncertním mistrem Josefem Klíčem a hercem Janem Hájkem. Páteční i sobotní program moderuje další rodák Zdeněk Mahdal.

Postřehy z cest a město na cestách

Ve dvoraně muzea začíná v pátek 25. srpna vernisáž výstavy velkoformátových cestovatelských fotografií Petry Zápecové. A o Moravské Třebové bude slyšet až v Praze. V tamním Valdštejnském paláci se otevírá expozice Ladislav Velen ze Žerotína a Moravské Atény. Představuje město na přelomu 16. a 17. století. „Tehdy bylo renesančním sídlem, významným městem v širokém okolí. Stavěl se zámek, sjížděli se umělci,“ říká Robert Jordán.

Výběr z programu oslav Moravské Třebové


Čtvrtek  24.8.
15:00 Moravskotřebovské hudební skupiny, náměstí TGM
 
Pátek  25.8.
11:00 Petra Zápecová: Postřehy z cest (vernisáž výstavy velkoformátových fotografií ve dvoraně muzea)
15:00 Prezentace partnerských měst a zahraničních hostů na náměstí
21:00 Petra Janů
 
Sobota 26.8.
10:00 Kejklování na dvorečku
14.00 Kejkle a kratochvíle s dobovým jarmarkem
17:00 Michal Nesvadba a Kouzelná školka
18:30 Veselá trojka
22:00 Slza

Neděle  27.8.
19:00 Večer se slavnými rodáky (komponovaný pořad ve dvoraně muzea)
autor: MAL
Spustit audio