V moravskotřebovském muzeu leží mumie. Šéf ji pravidelně kontroluje

3. listopad 2017

Velkým tahákem stálé expozice v Městském muzeu Moravská Třebová zůstává opravdová egyptská mumie. V Česku jich je dvacet, ale jenom čtyři můžeme vidět mimo Prahu.

„Ta naše je kompletní, má udělané CT, takže můžeme poučit i o lékařské zprávě. Všechno doplňují další exponáty z Egypta, které nám kdysi věnoval mecenáš muzea Ludwig Holzmaister. Dostanu se k ní několikrát za den. Chodím se na ni dívat, jestli je všechno v pořádku,“ říká vedoucí muzea Robert Jordán.

Velká sláva až v Praze

Nedávno bylo o Moravské Třebové slyšet až v hlavním městě. Senát hostil výstavu Ladislav Velen ze Žerotína a Moravské Athény. „Když si čtu zápisy v návštěvní knize, tak jsou velice pochvalné. Na zahájení přijel celý autobus návštěvníků z Moravské Třebové, což v Senátu ještě nezažili.“

Výstavu už organizátoři odvezli zpátky domů a podle Jordána ji do 12. listopadu otevřeli na moravskotřebovském zámku. „Některé exponáty jsme půjčili z jiných muzeí. Některé pocházejí i ze 16. a 17. století. Na nádvoří zámku je nepřehlédnutelná busta.“ Ladislav Velen ze Žerotína nechal moravskotřebovský zámek přestavět do dnešní podoby.

Po stopách školství

Naučná stezka Dějiny školství v Moravské Třebové ukazuje, že už ve středověku byla oblast takovým centrem školství. „Na stezce je 11 stanovišť u budov současných i bývalých škol. Představujeme obecný stav školství v dané době. Trasa měří kolem dvou kilometrů a vede městským centrem.“

Čtěte také

Letos město slaví 760 let, k čemuž muzeum taky přispívá. A co plánuje dál? „Území kolem Moravské Třebové se v poslední době ukazuje jako zajímavá lokalita z pohledu archeologických nálezů. V budoucnu bychom je rádi představili,“ naznačuje Robert Jordán aktuální plány.

autor: MAL
Spustit audio