V Pardubicích vám to spočítají. Startuje Matematická olympiáda

31. březen 2016

Gymnázium Dašická hostí v prvním dubnovém týdnu velkou akci. Nejstarší a největší soutěž pro žáky středních a základních škol tam zažije svůj 65. ročník. V pořádání celostátního kola se střídají všechny kraje.

„Celostátní kolo kromě Pardubic bylo v minulosti i v Litomyšli. Vždycky je pověřený kraj, a ten pověří jednu školu. Olympiáda vznikla v roce 1951, později začala taky olympiáda fyzikální,“ přibližuje předseda Jednoty českých matematiků a fyziků Josef Kubát.

Za vznikem stojí skupina brněnských matematiků, kteří chtěli soutěž pro středoškoláky. Postupně se zapojili i žáci ze základních škol.

Tři příklady na čtyři hodiny

Slavnostní zahájení letošní Matematické olympiády bude v neděli v prostorách pardubického zámku, soutěžní klání pak vypukne v pondělí. „Všichni dostanou tři příklady na čtyři hodiny. Každý sedí zvlášť. Práce opravuje komise, boduje od nuly do sedmi bodů. Z padesáti účastníků vyhlásíme několik vítězů, pak úspěšné řešitele a řešitele. Příklady se naprosto vymykají středoškolské látce. Jsou pro zájemce, kteří studují navíc a mají o matematiku zájem.“

Z vítězů na základě dalších úkolů vzejde šestičlenné družstvo na mezinárodní olympiádu. „Té se zúčastní asi sto států. Poprvé se konala v roce 1959. Byl tam Jan Moudrý, což byl tenkrát maturant jedenáctileté střední školy z Pardubic. Přivezl si čestné uznání za jedno originální řešení úlohy,“ dívá se do historie Josef Kubát.

Čtyřikrát bychom mezi vítězi celostátního kola našli Jana Kratochvíla. Dvojnásobný absolutní vítěz dnes působí jako děkan Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. I takovou osobnost tedy podpořila Matematická olympiáda.

Je těžká, proto neoblíbená

Matematika obecně nepatří zrovna mezi oblíbené předměty. Proč? „Domnívám se, že je to taky proto, že jde o náročné studium. Některé obory, které ale nechci podceňovat, se vystudují mnohem snáz než matematika a fyzika. Soutěž by měla přispět k tomu, že pracujeme s talenty. Špičky špatné nejsou.“

Kubáta matematika nejvíc ovlivnila na základní škole v Hrochově Týnci. „V osmé třídě jsem se zúčastnil Matematické olympiády. Úspěch mě nasměroval k tomu, že jsem se o matematiku začal víc zajímat. Že jednou budu předsedou, mě nikdy nenapadlo. To vždycky byla doména pražských vysokoškolských profesorů, významných matematiků, fyziků, vědců a tak dále. Jsem asi jeden z prvních učitelů ve funkci předsedy této významné organizace.“

autor: MAL
Spustit audio