V sobotu na Kunětické hoře začne sezóna. Klidně i na sněhu...

1. duben 2015

Celou zimu se významná památka Pardubického kraje měnila k lepšímu. Otestovat si ji návštěvníci mohou od soboty, kdy zahájí nový ročník. Podle kastelána Miloše Jirouška možná lidé Kunětickou horu ani nepoznají. V návštěvnosti chce navázat na loňská úspěšná čísla. Pomoci k tomu mají různé pořádané akce.

Jako první se letos chystá slavnostní svěcení nového zvonu pro kapli svaté Kateřiny. Stane se tak v neděli 19. dubna v odpoledních hodinách. „Bude veselo, akce bude velmi příjemná. Po mnoha letech vrátíme do hradní kaple na nejvyšším výběžku skalního masivu zpátky zvon. Jmenuje se Vojtíšek. Hned po svěcení ho nainstalujeme nahoru do kaple, abychom v závěru týdne na svatého Vojtěcha mohli po letech do širokého okolí zazvonit,“ říká Jiroušek.

Co nového po zimě?

„Kompletně jsme upravili celé nádvoří, jsou tam historické dlažby. Areál tedy vypadá uvnitř krásně a především se proměnilo okolí, svahy Kunětické hory. Obnovují se sady, otevřel se pohled na hrad z příjezdových cest. Kunětická hora se proměnila tak jako za poslední desetiletí ještě ne,“ tvrdí Jiroušek. Práce ještě pokračují, ale ty zásadní jsou provedené. Všechno se připravilo na víkendové otevření pro veřejnost.

Miloš Jiroušek s nadsázkou říká, že v těchto dnech na Kunětické hoře sáňkují, ale počítají s tím, že sníh opadne. „Zažili jsme už zimní začátky sezóny. Dokonce na sobotu máme první svatební obřady. Otevřeme taky na Velikonoční pondělí. Hrad bude v provozu za každého počasí, vydržel i horší věci.“

Turisté místo velmi dobře znají

Ještě nikdy od znovuotevření hradu po roce 1989 neprošlo Kunětickou horou tolik návštěvníků jako v uplynulé sezóně. „Je to velká výzva, která je ale daná okolnostmi. Loni nám přálo počasí, ale věřím a doufám, že zůstaneme tím správným cílem pro výlety všech i ze širokého okolí,“ přeje si Jiroušek.

Na památce poblíž Pardubic si letos přijdou na své milovníci střelby, sokolnictví i řemeslných dovedností. V dubnu se otevře jen o víkendech, od května pak každý den kromě pondělí.

autor: MAL
Spustit audio