V Ústí nad Orlicí nikdo nehraje druhé housle

3. květen 2016

Víte, kde v našem kraji je v těchto dnech největší koncentrace houslistů? V Ústí nad Orlicí. Koná se tam totiž 58. ročník Kocianovy houslové soutěže.

Povinné soutěžní skladby jsou vybrané rok dopředu. Soutěží se ve čtyřech věkových kategoriích. Díky tomu má Kocianova houslová soutěž jeden primát, který je údajně nezaznamenaný u jiných podobných soutěží. Od počátku se jí účastní i ty nejmenší houslové naděje. Věkové kategorie umožňují účast dětí téměř předškolního věku a jejich postupné sledování až do prvních ročníků konzervatoří, nebo jiných hudebních ústavů.

Soutěž je dvoukolová a v jednotlivých kategoriích je vždy povinná skladba. Ti, kteří zahrají úspěšně a líbí se porotě, postoupí do kola druhého a předvedou svůj výběr. Jedinou výjimkou jsou soutěžící v nejmladší kategorii. Ti soutěží jen v jednom kole a zahrají si v něm všichni povinnou skladbu i tu podle vlastního výběru.

Kocianka otevírá houslistům dveře


Jaroslav Kocian (22. února 1883, Ústí nad Orlicí – 8. března 1950, Praze) byl český houslový virtuos, hudební skladatel a pedagog pražské konzervatoře. Na jeho paměť se v Ústí nad Orlicí každoročně koná mezinárodní houslová soutěž a byl jmenován čestným občanem města.

Letos je uměleckým ředitelem soutěže houslista Pavel Šporcl. I on je jeden z absolutních vítězů Kocianovy houslové soutěže. Mezi laureáty je řada českých profesionálních houslistů, sólistů a virtuózů.

Přáním ředitelky soutěže Lenky Lipenské je nejen to, aby si malí a mladí houslisté soutěž užili. Jde i o to, aby věděli právě to, že když za něčím opravdu jdou a řeknou, že jezdili na „Kociánku“, pomůže jim to v budoucnu otevřít dveře.

Jaroslav Kocian koncertoval po celém světě a prý měl fenomenální paměť. Prý si sebou ani na pětiměsíční turné po Spojených státech nevezl žádné noty. Podle mladé houslistky Hany Jasanské to ale bylo jinak. Jaroslav Kocián si prostě notový zápis zapomněl vzít s sebou.

Mladá houslistka Hana Jasanská

Přijeďte na koncert

V roce 2005 se stala Kocianova houslová soutěž základní součástí obnoveného hudebního festivalu „Kociánovo Ústí“.

  • úterý 3. května 2016, 19,00 hodin, Hernychova vila

1. FESTIVALOVÝ KONCERT – NA ZAČÁTEK TROCHU NETRADIČNĚ
Ástor Piazzolla, Richard Galliano, Jaroslav Kocian, VOJTĚCH SZABÓ akordeon, PAVEL ŠPORCL housle j. h.
Koncert je již vyprodán

  • středa 4. května 2016, 19,30 hodin, Roškotovo divadlo

2. FESTIVALOVÝ KONCERT - KOMORNÍ FILHARMONIE PARDUBICE
Antonín Dvořák: Legendy (výběr), Petr Iljič Čajkovskij: Koncert pro housle a orchestr D dur op. 35, Ludwig van Beethoven: Symfonie č. 7 A dur op. 92, PAVLA TESAŘOVÁ housle, laureátka KHS 2015, MAREK PRÁŠIL dirigent

  • čtvrtek 5. května 2016,19,30 hodin, Chrám Nanebevzetí Panny Marie

3. FESTIVALOVÝ KONCERT - THE FINAL CHALLENGE houslový recitál
Béla Bartók, Sergej Prokofjev, Niccolò Paganini, ALEXANDRU TOMESCU sólo housle, laureát KHS 1990, PAVEL ŠPORCL housle j. h.

  • pátek 6. května 2016, 19,30 hodin, Chrám Nanebevzetí Panny Marie

4. FESTIVALOVÝ KONCERT – BACHA NA ŠPORCLA
Koncerty a kompozice Johanna Sebastiana Bacha, PAVEL ŠPORCL housle, COLLEGIUM ČESKÝCH FILHARMONIKŮ
Koncert je již vyprodán

autor: nov
Spustit audio