Vítězná lípa, solární dobíječka i prales. Najdete je v Horním Bradle

4. duben 2017

Není to tak dávno, co získala titul český Strom roku 2016 a navrch třetí místo anketě Evropský strom roku. Lípa v Lipce, což je část Horního Bradla, od té doby láká více turistů.

Lipka je malá osada v Horním Bradle a tamní starosta Radislav Kumpan prosí o ohleduplnost k přírodě. Zaparkovat se dá právě v Horním Bradle a k lipce se dostat příjemnou procházkou.

Starostu zavalily mobily

Lidi v Horním Bradle účast lípy v anketách doslova propojila. Tolik nadšení překvapilo i starostu Horního Bradla Radislava Kumpana. Do hlasování se zapojili nejen obyvatelé Horního Bradla, hlasující se našli i v okolních obcích.

Jednou z možností jak pro lípu hlasovat bylo odevzdat starý mobilní telefon. Za jeden mobil bylo přičteno 20 hlasů, nakonec se jich sešly 2 tisíce. Starosta Kumpan se kvůli tomu málem nevešel do své kanceláře.

Česká lípa z Lipky skončila v letošním ročníku o nejkrásnější evropský strom třetí

Nabijí vám zadarmo

Díky prvenství v počtu hlasů přičtených odevzdáním mobilu bude už brzy v Horním Bradle solární dobíjecí stanice. Tato výhra zajistí místním i turistům možnost nabít si mobilní telefon nebo tablet. Stanice bude v centru obce pod přístřeškem a vedle laviček.

Zajděte si do pralesa a užijte si vánoční atmosféru

Když už do Horního Bradla pojedete, určitě stojí za to navštívit i Prales Polom. Ten je v první zóně chráněné krajinné oblasti. Prales je nejzajímavější tím, že se v něm na první pohled neděje nic. Motorovou pilu tady neuslyšíte, možná jen tehdy, když padající stromy zatarasí stezku tak, že je není možné přeskočit. Mimořádně odvážní návštěvníci, kteří se do pralesa vypraví navečer nebo v noci, mohou spatřit roje světlušek a svítící stopu po sobě zanechává také další místní obyvatelka – žížala podhorská.

Čtěte také

Další atrakcí v Horním Bradle je výrobna vánočních ozdob.Ta patří od 60. let 20. století společnosti Vánoční ozdoby - DUV družstvo Dvůr Králové, která je největším výrobcem vánočních ozdob v Česku.Je možné tam zatelefonovat a domluvit si exkurzi.

Stromy tady kácí jen vichřice a čas
autor: nov
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.