Vlády se ujímá pravý podzim. Přichází čas výlovů

21. říjen 2014

Zhruba do poloviny listopadu se většina českých rybářství snaží udělat výlovy. Jde o to, aby hladina rybníka nezamrzla. Bohdanečský rybník drží tradiční termín 28. října. Ale vzhledem k jeho pokračujícímu odbahnění najdeme momentálně ryby v sousedním Broumaru.

Podle Adolfa Vondrky měli rybáři z přelovování trochu strach. „Na začátku září jsou ještě poměrně vysoké teploty vody, což rybám nevyhovuje. Nakonec se všechno zvládlo bez problémů. Teď jsou už ryby v Broumaru a čekají na výlov.“

Pernštejnové – pánové rybníků

Organizátoři právě teď připravují zázemí akce. Zpestří ji také výstava k výročí 500 let Opatovického kanálu. „To je asi nejvýznamnější vodohospodářské dílo rybníkářské éry. Pernštejnové byli tehdy trochu dál než Rožmberkové. Měli lepší zdroj vody a podařilo se jim vybudovat velké plochy. Postupně se ale rybníky rušily a dnes představují asi desetinu původní velikosti. Na jihu Čech je nižší kvalita půdy než v Polabí, a proto nebyla až tak možná konverze rybníků na úrodnou půdu,“ popisuje Vondrka.

Správný výlov potřebuje chladné počasí, co nejnižší teplotu vody, ovšem bez zámrzu. Loni svítilo podzimní slunce, rok předtím padal sníh. Vývoj podzimního počasí se dost těžko odhaduje…

I my budeme živě chytat

Na 7. listopadu plánuje Český rozhlas Pardubice "Den v holínkách". Kromě jiného se po rozhlasových linkách přeneseme na celé dopoledne do rybářství v Chlumci nad Cidlinou.

autor: MAL
Spustit audio