Voda mizí i ze studánek. Člověk v tom má prsty

20. červen 2017

Sucho se projevuje taky na stavu vody ve studánkách. Potvrzuje to jejich východočeský hledač. Možností příjemného osvěžení v lese tím pádem ubývá.

„Tento týden jsem se jel podívat ke studánce u Vlčkova. Zjistil jsem, že je rok vyschlá. Voda se tam úplně ztratila. Potůček zmizel. Zrovna tato studánka byla ve všech mapách zakreslená už dřív. Byl jsem z toho dost rozčarovaný,“ přiznává Petr Vomáčka.

Taky proto chce studánkám pomáhat. „Jedna byla zanesená spadaným listím. Pokusil jsem se ji vyčistit a voda se tam objevila, i když v menším množství. Podle mě obecně vody pomalu ubývá. Možná k tomu trochu přispívá i člověk. Dělají se různé nové vrty poblíž studánek. Dost toho stavu lituju.“

Všechno nepijte

Ne z každé studánky by byl Vomáčka ochotný se napít. „Když je tam stojatá voda, tak bych to moc nedoporučoval. Tekoucí vodu si kolikrát naberu na kole a doma porovnám s kohoutkovou. Vede si dobře.“

Týden vody 2

Na internetu už pár let funguje celorepublikový registr studánek. „Je jich tam asi 9 600, osobně jsem jich poslal nějakých 1 100. Pardubický kraj má nejvíc zaregistrovaných studánek v republice. Z oblasti Čech je dokonce v katastru České Třebové nejvíc studánek v republice. O tom se moc neví,“ upozorňuje Petr Vomáčka.

Kromě studánek se zajímá taky o hraniční kameny, zaniklé vesnice na Litomyšlsku i prameny řek. Chtěl by třeba popsat všechny prameny v kraji.

autor: MAL
Spustit audio