Vokolkovi - tvůrci navzdory době i osudu

15. květen 2017

Pardubická rodina Vokolkových patřila k české umělecké avantgardě 30. let, ovšem komunistický režim se pokusil její odkaz zničit. Od pamětníků z Klubu přátel Pardubicka ale přišel nápad slavný rod společensky rehabilitovat. Na počátku byla myšlenka pojmenovat po Vokolkových krajskou knihovnu.

Sourozenci Vlastimil, Vojmír a Vladimír se narodili do rodiny tiskaře Václava Vokolka, který v Jindřišké ulici provozoval tiskárnu. Vlastimil se stal tiskařem, vydavatelem a také překládal texty. Vojmír našel zalíbení ve výtvarném umění a Vladimír se stal spisovatelem.

V roce 1950 tiskárnu znárodnili, vzácné písmo bylo zničeno a stroje rozbity. Otec Václav Vokolek, spojený s tiskárnou i duší událost neunesl a zemřel. Vlastimil odešel pracovat do pardubické chemičky. Vladimír vedl knihovnu v Děčíně, neochota podrobit se nařízením režimu ho ale stála místo. Chvíli učil na základní škole, nakonec ale zůstal bez práce a tak psal „do šuplíku“. Dílo vydal po smrti až jeho syn Václav. Poslední z bratrů Vojmír bez tisku nemohl dělat grafiky a tak alespoň maloval fresky v několika venkovských kostelech. Když ho i odtamtud vykázali, začal dělat sochy ze dřeva, kamene a plechu.

Vojmír Vokolek: Slovo (70. léta)

Pocta rodu z Pardubic

V roce 2011 spatřila světlo světa publikace s názvem Jméno Vokolek, která měla být prvním krokem na cestě ke znovuobjevení slavného uměleckého rodu z Pardubic. Další možností jak osudy rodiny a jejích členů poznat je „Vokolkovské jaro“ - akce, která v letošním roce nabízí množství pořadů spojených se jménem Vokolek. Ať už jde o právě probíhající retrospektivní výstavu výtvarné tvorby Vojmíra Vokolka Mizející Poselství v Domě u Jonáše, nebo další plánované výstavy, konference a besedy.

„Vokolkovské jaro“ začátkem

Po skončení jarní pocty slavnému rodu se odkazu Vokolkových ujme také Krajská knihovna. V opravovaných domech na Příhrádku by měl být v létě 2020 otevřen grafický ateliér s expozicí části zařízení, které pochází z Vokolkovy tiskárny. Své místo tam najde například originální lis, kasa s literami, nebo historická sešívačka. Celý původ a historii rodiny Vokolkových pak připomene výstava v přízemí domu č.p. 6 doplněná o exponáty uchované v Památníku národního písemnictví, nebo ve Východočeském muzeu Pardubice.

autor: HRU
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.