Vysoké Mýto dává zelenou semaforům. Ale nepohřbívá ani kruhové objezdy

1. únor 2016

Přes město denně proudí tisíce aut. Taky Vysoké Mýto upíná naděje k výstavbě dálnice D35. Protože ji ale zatím najde jenom na papíře, snaží se řešit aktuální dopravní problémy a hlavně situaci na průtahu.

„Dlouhodobě pracujeme na řešení křižovatek. Existují dvě varianty-buď kruhové objezdy nebo křižovatky řízené semafory. Momentálně preferujeme spíš světelné křižovatky,“ říká vysokomýtský starosta František Jiraský.

Ve Vysokém Mýtě mezitím finišují úpravy objektu pro nové policejní oddělení silničního dohledu. „Rozhodnutí o umístění policejního útvaru jde mimo město. Ale oddělení bude sídlit v našich prostorách. Pronajme si u nás kanceláře a garáže v areálu technických služeb. Trochu to s námi souvisí. Může nám přinést zvýšený dohled nad bezpečností na silnici I/35, případně rychlejší řešení dopravních nehod a různých dopravních situací.“

Komplikace s poštou

Vedení Vysokého Mýta nedávno řešilo problémy spojené s doručováním zásilek. Služby České pošty se na Vysokomýtsku už vloni na podzim dost rapidně zhoršily.

Tehdy pošta přestěhovala pobočku do nedaleké Chocně a většina doručovatelek dala výpověď. Někteří lidé nedostávali své zásilky včas anebo jim chodily na jinou adresu.

„Situace se postupně zlepšuje. Česká pošta se snaží hlavně personálně stabilizovat doručování zásilek. Všechno souvisí s nějakým plánem racionalizace poštovních služeb, který se uskutečňuje plošně po celém území republiky. Jedna doručovatelka má podstatně větší rajón než dřív. Kam chodila dopoledne, chodí třeba odpoledne,“ vysvětluje Jiraský.

Novinka na webu

Starosta Vysokého Mýta František Jiraský

Na nefunkční městské osvětlení, díry v silnicích i na jiné nešvary mohou obyvatelé Vysokého Mýta nově upozornit na webu města. Přibyla tam ikona nazvaná Lepší Mýto. Podle starosty už novinka funguje: „Máme tam asi dvacet podnětů od občanů. Člověk může vyfotit nějaký nešvar, který se mu ve městě nelíbí a poslat ho mailem na radnici. Následně se problémy řeší podle toho, komu přísluší. Chtěli bychom tuto aplikaci vylepšit, aby šlo snímky posílat přímo z mobilního telefonu. Toto chystáme do budoucna.“

Město taky vstoupilo do nového roku se schváleným rozpočtem. Bude hospodařit s 220 miliony korun. Velké investice si nechá až na příští rok.

„Letos máme v plánu opravit několik komunikací ve městě včetně zeleně, odvodnění a všeho, co k tomu náleží. Jedná se o ulici Prokopa Velikého, která spojuje největší sídliště s centrem města. Jde taky o ulici Kapitána Jaroše - ta je velmi zanedbaná v okrajové části. Dále bychom rádi začali zateplovat některé budovy v majetku města včetně nemocnice. Na této akci spolupracujeme taky s Pardubickým krajem,“ dodává starosta Jiraský.

autor: MAL
Spustit audio