Vzpomínka na dávné časy. Pardubické muzeum instaluje na zámku děla

25. červenec 2017

Nestřílíme si z vás. Východočeské muzeum v Pardubicích chce zámek opět vidět jako sídlo významného šlechtického rodu. Právě teď vyrábí velká renesanční děla, která na valech údajně měli Pernštejnové.

„Veřejnost se na ně může 8. srpna poprvé přijít podívat. Z děl se nedá střílet, protože budou volně přístupná,“ usmívá se ředitel muzea Tomáš Libánek.

Nové tradice

Během roku návštěvníci přicházejí pokaždé za jiným programem. „Kromě muzejních akcí máme i doprovodné. Z některých se navíc stávají akce tradiční. Chceme, aby lidé odcházeli spokojení a aby se turisté do Pardubic vraceli.“

Čtěte také

Chystá se třeba druhý ročník divadelního festivalu Pernštejn(l)ove. Tento open air festival začíná ve středu 2. srpna a potrvá do soboty 5. srpna. „Program na zámku by měl být pestrý a mělo by do něj vstupovat hodně subjektů. Místo si zaslouží, aby se tam divadlo udrželo,“ myslí si Libánek.

Zámek se taky stane významným sportovištěm během Sportovního parku Pardubice. „Zveme na lukostřelbu, na pétanque, žonglování a další sportovní workshopy. Bude se tam taky cvičit jóga.“

Tomáš Libánek
autor: MAL
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.