Z voleje nemůže hrát ani zkušený varhaník

23. duben 2014

Každé varhany jsou jiné a ani takový matador jako Aleš Bárta si na ně netroufne zahrát bez přípravy. „Bylo by to velmi nebezpečné,“ řekl v exkluzivním rozhovoru pro Český rozhlas Pardubice.

Host Jakuba Malého se stal patronem 11. ročníku celostátní soutěže žáků základních uměleckých škol ve hře na varhany – ORGANUM REGIUM. Hlavním organizátorem je ZUŠ Pardubice - Polabiny.

Mladí varhaníci se představí ve čtvrtek a v pátek v Sukově síni Domu hudby. „Soutěž probíhá ve dvou kategoriích, které rozlišují úroveň účastníků podle zvoleného repertoáru. Mezi mladými je o hru zájem. Základní umělecké školy se postupně vybavují nástroji, ať už to jsou menší píšťalové anebo digitální varhany. Cílem akce je setkání a vzájemné porovnání, což se hodí nejen žákům, ale i jejich učitelům,“ myslí si Bárta.

Také on si díky této soutěži v Pardubicích zahraje. V pátek v 19:15 ho můžete vidět a slyšet v kostele svatého Bartoloměje na závěrečném koncertu.

Dobrodružné varhany

Varhany se vždy staví pro specifické akustické prostředí. Liší se velikostí, počtem rejstříků… „Je to velmi dobrodužná věc. Kdo tomu propadne, tak má z čeho čerpat. Těch oblastí varhanních kultur je poměrně dost. Každá ta oblast představuje v různých stylových obdobích různé nástroje, ke kterým se váže různá literatura,“ popisuje virtuos. Tím pádem si musí umělec před samotnou produkcí připravit takzvanou registraci, tedy vybrat si správné rejstříky.

Cyklus s názvem Varhany královéhradecké diecéze

Svou vlastní přípravu přiblížil uznávaný hudebník takto: „Když mám sestavit program na koncert, musím si vyžádat takzvanou dispozici varhan-z jakého jsou období, kdo je stavěl, rozsah a tak dále. Pak jdu rejstříkovat a hrát, takže to je u mě stejné jako u těch soutěžících.“

Bártovu kariéru nastartovaly různé úspěchy v mezinárodních soutěžích už během studia. Pochopitelně i veřejně vystupoval a vydával nahrávky. Na kontě má několik desítek sólových alb a jeho dílo se líbí třeba také v dalekém Japonsku. Od podzimu působí jako pedagog na konzervatoři v Pardubicích. Z tohoto města zároveň pochází. Hudební vlohy pravděpodobně zdědil po otci.

autor: MAL
Spustit audio