Zemědělské varování: Nevyrobíme ani polovinu toho, co sníme

29. červen 2016

Zatím není takové sucho, jak se předpokládalo. Na polích to docela roste. Tady ale dobré zprávy ze zemědělství podle ředitelky Regionální agrární komory Pardubického kraje končí. Vanda Rektorisová upozorňuje hlavně na krizi kolem vepřového a mléka.

„Už asi rok a půl klesají výkupní ceny mléka. Teď jsou snad první signály, že se ten pád ceny zastavil. Zemědělci jsou ale ve ztrátě. Navíc ani cena rostlinných komodit není momentálně tak vysoká. Rostlinná výroba tedy nedokáže sponzorovat živočišnou, když má nějaký podnik obě dvě. Nejhůř na tom jsou malí zemědělci. Nemohou operovat kvantitou mléka co se týká dodávek třeba do mlékáren. Byli mezi prvními, se kterými některé mlékárny ukončily smlouvy,“ říká Rektorisová.

Hrozí blokády?

Když byla v roce 2009 mléčná krize, přistoupili zemědělci k blokádám. „Neradi bychom zrovna k takovému kroku teď přistoupili. Veřejnost poměrně dlouho o této krizi ani nevěděla. Trochu kopíruje krizi v roce 2009. Asi bychom lidi naštvali. My chceme jenom popisovat aktuální situaci. Agrární komora podniká určité kroky, ministerstvo zemědělství vyjednává. Není to jenom o České republice, ale jde o evropský problém. Souvisí s politikou.“

Výrobní cena mléka podle Rektorisové není pevně daná. „Nedá se to říct jedním číslem, protože máme různé chovy krav. Mělo by to být ideálně zhruba kolem 8,50. Zemědělci musí denně podojit. Moc manipulačního prostoru k jednání nemají.“

Evergreenem zůstává vepřové

Vepřové maso je na tom údajně špatně dlouhodobě. „Dovoz vepřového masa se od roku 2003 do roku 2014 zvýšil o 750 procent. Teď už jsme pod padesáti procenty soběstačnosti. Problémem jsou zase nízké výkupní ceny a masivní dovozy levného vepřového z okolí. Umocňuje to ruské embargo, které ovlivňuje mléko a jiné komodity. Jde o politické rozhodnutí. Situaci nepomáhají ani obchodní řetězce. Musíme bojovat proti dovozu komodit za dumpingové ceny, které to celé pokřivují,“ tvrdí Vanda Rektorisová.

Čtěte také

Podle nejnovějších informací plánuje Evropská komise navrhnout na červencovém jednání ministrů zemědělství další podporu producentům mléka a vepřového masa. Komisi vyzvali prezidenti a premiéři EU, aby rychle uskutečnila všechna dostupná opatření včetně finanční podpory farmářů. Vyzvali taky účastníky dodavatelského řetězce, aby zlepšili situaci na trhu. Třeba v Česku se u vepřového masa podle zemědělců počátkem měsíce ztráta pohybovala v průměru až kolem čtyř korun na kilogramu a u mléka dělala asi dvě koruny na litru.

Vanda Rektorisová
autor: MAL
Spustit audio