Libor Pešek

18. září 2005

Světový dirigent Libor Pešek - nikdo z nezasvěcených by v něm nehledal celoživotního nadšence jazzu, jeho hudební středoškolské začátky byly jazzové, se svým orchestrem hrál na čajích, sám vystřihl kde co na pozoun. Založil mnohé komorní orchestry - stál v čele velkých symfonických orchestrů - jeho celoživotní dirigentská touha byla dát orchestru typický zvuk i názor, proto byla pro něho důležitější mnohaletá dřina než efektní hostování.]]>

Libor Pešek
0:00
/
0:00
nejvýznamnější považuje práce s Komorní filharmonií v Pardubicích - má radost, že orchestr si nese tehdy daná kritéria až dodnes - rád se vrací, rád vzpomíná. vrcholem dirigenta Libora Peška byla práce s Královským symfonickým orchestrem v Liverpoolu. Byl tak dobrý, orchestr i celé hudební okolí si ho tolik oblíbilo i vážilo, že sami Angličané si vynutili české autory, česká díla. A také hudební nahrávky s tímto orchestrem čítají mimo jiné celé Dvořákovo, Sukovo a Novákovo dílo !!! Kritika volala: orchestr, který nejlépe interpretuje českou hudbu!!! Místo, kde je panu dirigentu Peškovi dobře a kam se vrací?
Orchestr, koncertní síň!!!
Tam se právě zkoušelo, a tak jsme přešli do místa, kde strávil mnoho chvil - hotel - a ten Liverpoolský je pěkně nostalgický! A jeli jsme i do Pardubic, tam pana Peška vítá orchestr mohutnými ranami do stojanů i rekonstruovaný sál s varhanami - v říjnu 17., 18., 19. se znovu uvidíme - na koncertě.

Přijďte i vy do Sukovy síně Domu hudby v Pardubicích či do divadla v Pardubicích.

autor: DAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.