Akademický sochař Milan Knobloch

18. únor 2006

Pětaosmdesátiletý sochař a především medailér, jeho mince nám cinkaly v kapse. Anglická královna děkovala za výroční medaili W. Shakespeara,, za medaili M. Koperníka získal cenu v Polsku, další medaile v Paříži, Německu.., ale místo, kam se celý život vrací je Rodov, dnes součástí Smiřic, u Hradce Králové.

Byli jsme na návštěvě ve Smiřicích, stáli jsme u stromu, kam kdysi mistr vyryl své verše, u statku, kde v oprýskané omítce už jako kluk viděl pohádkové postavy, byli jsme i v zámecké kapli, kde má pan Knobloch část své celoživotní medailérské práce a kam nás na Smiřické hudební slavnosti pozval také Jaroslav Svěcený, protože Velikonoce ve Smiřicích - to jsou Smiřické hudební svátky.

Milan Knobloch

Ale ještě dříve pan Knobloch v ateliéru vzpomněl na Poličku a B. Martinů. Málokdo ví, že dílem mistra Knoblocha je nejen busta B. Martinů, ale i socha, náhrobní deska a ojedinělá posmrtná maska. Jak snímal masku z tváře B. Martinů po dvaceti letech po převozu z ciziny do Poličky je fascinující. Zasmáli jsme se historce o pamětní desce G. Máhlera se vzpomínkou na významného českého dirigenta V. Neumana, ale zasmáli jsme se i mnoha dalším příběhům z míst, kde panu M. Knoblochovi bylo dobře.

autor: DAV
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka