Bláznivé nápady aneb hrdinové či dobrodruzi

28. srpen 2014

Co je vlastně bláznivý nápad? Definovat ho asi jednoduše nemůžeme. Je to zkrátka něco ztřeštěného, spontánního. Bláznivými nápady se člověk může proslavit, ale také dostat se do vězení. Na druhou stranu díky bláznivému nápadu můžete také zbohatnout. Bláznivý nápad může být chytrý anebo také hodně hloupý.

To když svůj bláznivý nápad pokládáme za velkou legraci a druhá strana to vidí úplně jinak. To se stalo už určitě každému. Bláznivý nápad znamená také adrenalin a dobrodružství. Chceme jím dokázat něco jak sami sobě, tak i ostatním. Zkrátka předvést svoje schopnosti, dovednosti a výjimečnost. Na internetu dnes najdeme třeba tisíce fotografií i videí provazochodců nad nejhlubšími kaňony, přelety motorek nad auty nebo ve výškách mrakodrapů jsou dnes už téměř na denním pořádku. Zkrátka kaskadérů přibývá a žádnou výjimkou nejsou ani ženy.

Mezi ty nejbláznivější kousky jistě patří výkon americké provazochodkyně Faith Dickey. Je držitelkou světového rekordu v poměrně mladém sportu provazochodectví (jde o to, ujít co nejdelší vzdálenost po laně napnutém v co největší výšce). Milióny lidí už na You Tube shlédly video, na kterém se Faith prochází po laně nataženém mezi dvěma nákladními auty, která jedou plnou rychlostí.

Někdo má talent na hudbu, jiný je dobrý ekonom nebo sportovec. Lidé touží po slávě a snaha vyniknout je skutečně silná. Možná i proto lidé, kteří v ničem až tak výborní nejsou, vymýšlejí ztřeštěné nápady a pokouší se o světové rekordy.

Někdo na svém zubním kartáčku drží míč co nejdelší dobu, jiný zas běhá v potápěčských ploutvích a současně žongluje, jako třeba šampion Guinnessových rekordů, Američan Ashrita Furman, který své kousky předvedl i také v Česku.

Tři kolometry dlouhý závoj

A proslavit se mohou také nevěsty. Například italská Neapol tak může vzpomínat na jednu z místních svateb, kdy si nevěsta usmyslela, že bude mít závoj téměř tři kilometry dlouhý. Ale s rekordy můžete začít třeba u vás doma v kuchyni, jako Joel Waul z Floridy. Ten si doma smotával kuchyňské gumičky do koule tak dlouho, dokud jich neměl sedm set tisíc!

Svět ale stále udivují a děsí zároveň bláznivé nápady s jedovatými pavouky nebo hmyzem. Je ho hazard se zdravím, řekl by někdo. Snaha prosadit se a vyniknout je přesto silnější. Čínský chovatel včel She Ping zlomil světový rekord, kdy jeho tělo pokrylo přes 460 000 včel. Gabriel Guallo z Ekvádoru se zase nebojí pavouků, na svém těle už měl přes 200 jedovatých tarantulí. A jedenáctiletý Fin Keleher s z Utahu se zase rozhodl, že světu ukáže 40 šneků, samozřejmě ne na zahrádce, ale přímo na svém obličeji.

A co zajímá nejvíc autory českých „bláznivých“ nápadů? Město Pelhřimov. Tamní Muzeum rekordů a kuriozit letos oslavilo dvacetileté výročí svého vzniku. Do České knihy rekordů v Pelhřimově zapsali už téměř deset tisíc nápadů a rekordů. V expozici muzea si můžete prohlédnout ty největší rarity. Od miniaturní sochy, vytvořené z centimetrového kusu sirky po šestimetrovou tužku, která skutečně píše.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.