Od čtyřlístků po záchody. Hledali jsme netradiční záliby

17. říjen 2014

Někdo pěstuje dýně, někdo skáče padákem a někdo zase čistí záchody. A rád.

Neotřelé hobby

Většina lidí to nepochopí. Ale pochválí. Skupinka lidí v japonském Tokiu má totiž opravdu neobvyklou zálibu. Každou neděli čistí veřejné toalety. Tito nadšenci mají dokonce svoji stránku na sociální síti. Čištění záchodových mís je pro ně prý úžasná relexace! No…

První sbírka v jeskyni

Když se řekne koníček, automaticky se vám jistě vybaví sběratelství. Jeho tradice sahá až do pravěku. V jedné jeskyni ve Španělsku totiž archeologové našli hromádku lastur. Na tom by nebylo až tak nic překvapivého, kdyby ale každá lastura nebyla jiná!

O skutečném sběratelství můžeme mluvit až v dobách antiky, kdy ve starověkém Řecku a Římě vznikaly první umělecké sbírky. Mezi nejznámější pražské „sběratele“ patřili jistě císaři Karel IV. nebo Rudolf II. Zato sběratelům v dnešní době už nejde jen o umění. Sbírá se zkrátka cokoliv.

Známky a pohlednice? To by byla nuda.


Hobby den Českého rozhlasu Pardubice
- pátek 17. října
- hosté se zajímavými koníčky
- soutěž: vyluštěte osmisměrku!

Alespoň pro Františka Daňka z Dvořiště na Vysočině. Sbírá totiž izolátory, kterých má přes pět tisíc a fascinují ho také bleskojistky. Doma si pan Daněk dokonce založil muzeum, a to si po dohodě můžete prohlédnout i vy. A třeba se rozplývat se nad izolátory nejen Česka, ale téměř ze všech kontinentů.

Nemáte jednu masku navíc?

Pokud doma ve sklepě objevíte historickou plynovou masku, bude vám za ní jistě vděčný Petr Hemerle z Prahy. Sbírá je totiž přes třicet let a má jich doma stovky. Sběratelé plynových masek jsou v Česku asi jen dva. Zato Jiří Maria Sieber z Mostu nemá v republice konkurenta ani jediného. Sbírá totiž historické klystýry.To Jaroslav Kosina z Mikulčic je větš romantik. Nasbíral deset tisíc čtyřlístků a svoji sbírku zapůjčil Muzeu rekordů a kuriozit v Pelhřimově.

Čtěte také

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.