„Tady všude byl a tady všude seděl.“ Jára.

27. březen 2015

O kom je řeč? No přece o Járovi Cimrmanovi! Kdo by neznal slavného vynálezce, cestovatele a všeuměla. Pokud si stále myslíte, že jde o fiktivní postavu, v Letohradu vás přesvědčí o opaku.

V Letohradu se můžete projít uličkou Járy Cimrmana. U zámku dokonce najdete jeho pomník. Sochu schouleného Járy v plášti a klobouku, čekajícího na vlak, vytvořil výtvarník Stanislav Vacek, duchovní otec cimrmanovského kultu ve městě.

Ve sklepení letohradského zámku můžete navštívit dokonce Světničku Járy Cimrmana, kde uvidíte řadu velmi unikátních exponátů. Mezi ně patří třeba Cimrmanovy zuby moudrosti či staré kolo nalezené v Liptákově.

Zvláštní část expozice je věnovaná géniovým vynálezům, například speciální Klimatizační stroj uvidíte dokonce v pohybu. Prohlédnout si můžete vybavení pokoje, ve kterém Jára Cimrman bydlel. To, že je v něm jen polovina židle, stolu či postele má svůj důvod. Na letohradském zámku vám ho rádi vysvětlí.

autor: BRA
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.