Výlet na motorce, setkání s Gottem. Ježíškova vnoučata z Českého rozhlasu splní přání seniorům

24. říjen 2017

Český rozhlas Pardubice bude společně se svými posluchači plnit seniorům jejich vánoční přání. A nepůjde o drahé dary, ale o trochu času a zážitky. A ten může věnovat každý v rámci projektu Ježíškova vnoučata, který už loni těšil seniory na Vysočině.

Vidět po letech svého syna a vnoučata nebo se jen vydat s někým na výlet. Přání seniorů na Vánoce nejsou dárky za tisíce, ale jen trocha času, který jim někdo věnuje. A ten může věnovat každý v rámci projektu Českého rozhlasu Ježíškova vnoučata.

Například Lída z Vysočiny si loni přála jízdu na motorce. A přání jí splnila Martina. Na motorkách totiž jezdí ona i celá její rodina. „Když jsem viděla, co si paní Lída přeje, musela jsem jí to samozřejmě hned splnit,” usmívá se.


Chcete splnit přání? Napište na vnoucata@rozhlas.cz
Chcete někomu udělat radost? Od listopadu vybírejte na www.jeziskovavnoucata.cz

I dalším seniorům už se přání splnila, vzpomíná autorka projektu z Českého rozhlasu Jihlava Olga Štrejbarová. „Byla jsem například s panem Zdeňkem v zoologické zahradě, kde byl naposledy před čtyřiceti lety,” popisuje.

Letošní ročník projektu se spouští v úterý 24. října. „Přesně dva měsíce před Štědrým dnem spouštíme speciální aplikaci pro domovy pro seniory, které se starají o staré a opuštěné lidi. Pokud chtějí, aby jim některé z Ježíškových vnoučat splnilo přání, ať se nám ozvou na mailovou adresu vnoucata@rozhlas.cz, my mu zašleme vstupní heslo do aplikace,” popisuje vedoucí letošního ročníku Martin Ondráček.

V týdnu od 6. do 13. listopadu se na adrese www.jeziskovavnoucata.cz otevře „obchod” s přáními seniorů. Každý si pak bude moci vybrat a konkrétní přání splnit.

Ježíškova vnoučata

Chceme splnit tisíce přání

Nápad se zrodil už loni v hlavě redaktorky Olgy Štrejbarové. Za měsíc se jí podařilo splnit rekordních šest set přání! „Letos to zkusíme celostátně, a doufáme, že splněných přání nebudou stovky, ale tisíce. Chceme, aby si lidi uvědomili, že opuštěných lidí je v Česku mnoho a bylo by fajn, kdyby jim někdo udělal radost,” uvažuje Martin Ondráček.

„Doufáme, že půjde o hezkou zprávu o nás o všech. Parafrázoval bych Járu Cimrmana: je zakázáno brát si cokoliv do hrobu kromě toho, co dáme lidem kolem sebe,” usmívá se.

autor: als
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.