Živě z leteckého svátku - CIAF 2015!

5. září 2015

Czech International Air Fest 2015 v Hradci Králové je největší leteckou přehlídkou a soutěží špičkových vojenských bojových letounů v České republice. Královéhradecké letiště bude o prvním zářijovém víkendu centrem umění vojenských letectev mnoha zemí světa a cílem tisíců fanoušků letectví z celé Evropy.

Na letišti v Hradci Králové si můžete 5. a 6. září 2015 prohlédnout proudová i vrtulová letadla a vrtulníky, stíhačky a bojové letouny z řady zemí. V roce 2015 proběhne již 22. ročník.

Jedním z lákadel bude Messerschmitt Me 262 Schwalbe "Vlaštovka", který je označován jako jedna z Hitlerových tajných zbraní, jenž mohly zvrátit vývoj konce 2. světové války. I tento pozoruhodný stroj zavítá na mezinárodní letecký festival CIAF.

Aleš Cabicar, zakladatel a ředitel letecké přehlídky, který účast tohoto unikátu dohodl, k tomu dodává: „Je to praotec všech moderních stíhacích letounů, první stíhací letoun s proudovými motory. Měl dva typu Jumo, které mu propůjčily na tu dobu neuvěřitelnou maximální rychlost 873 km/hod."

Stroj, který zavítá do Hradce Králové na CIAF je ve vlastnictví Nadace Willyho Messerschmitta a přiletí do východočeské metropole z německého Manchingu.

A své letecké umění tu předvedou také vojenští i civilní piloti, vojenská letectva i akrobatické skupiny. Atraktivní podívaná na nebi i na zemi bývá cílem fanoušků letectví z celé Evropy - připojíte se k nim i vy?

Český rozhlas bude rozhodně na místě se svým přenosovým vozem.

V sobotu 5. září 2015 po 14. hodině si nalaďte přímý přenos z této ojedinělé akce.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.