Nejmenší obec má víc domů než obyvatel

12. březen 2016

Želivsko kdysi mívalo dvě školy a téměř tři sta obyvatel. Dnes tu nenajdete ani školu, ani kostel nebo pohostinství a lidí tu žije desetkrát méně. Přesto místní říkají: „U nás cesta nekončí, ale začíná.“

Obec Želivsko leží asi 20 kilometrů jižně od Svitav. Vesnice leží ve zvlněné krajině, nedaleko Březové nad Svitavou. Ze Želivska jsou prý při dobrém počasí vidět i Krkonoše. Přímo v obci Želivsko žije 25 lidí, v jeho místní části, Horákově Lhotě, žijí po celý rok jen čtyři lidé. Želivsko je nejmenší samostatnou obcí Pardubického kraje (co do kolísavého počtu obyvatel obci konkuruje jen obec Vysoká na Svitavsku) a patří k nejmenším v Česku. „Přímo v Želivsku máme 33 čísel popisných, v Horákově Lhotě pak 16 domů. Takže tu máme tu víc stavení než obyvatel,“ dodává s úsměvem starosta Želivska Štefan Beláni.

Zeylewsco - Selsen - Želivsko

První zmínka o obci pochází z roku 1317, kdy je Zeylewsco zmiňováno jako součást lén olomouckého biskupství v provincii svitavské. V roce 1544 se Želivsko stalo součástí statku Moravská Třebová. Před rokem 1945 žilo v Želivsku (Selsen bei Zwittau) a Horákově Lhotě (Horak-Ölenhüttel) 274 obyvatel, z toho 23 % bylo německé národnosti, vesměs v samotném Želivsku.

Dvě školy jsou jen vzpomínkou

Obec měla kdysi dvě školy. Uprostřed návsi byla škola česká. Dnes v budově, která je v podstatě dominantou Želivska, sídlí obecní úřad. Na konci návsi, výš do kopce, stála škola německá. „Školy byly plné dětí, já jsem chodila do té české,“ vysvětluje Mariana Šmerlová, která se v Želivsku narodila. „Bydleli jsme poblíž školy, ale když jsem šla do první třídy, tak náš dům vyhořel. Nastěhovali jsme se proto do stavení, které zůstalo po odsunu Němců prázdné. Ve škole nás bylo hodně, do želivské školy totiž tenkrát chodily i děti ze sousední Rudné. Je mi líto, že je nás jako obyvatel Želivska stále méně, méně než chalupářů,“ dodává Mariana Šmerlová.

Pohled na Želivsko, historická fotografie z roku 1932 Foto archiv Obec Želivsko.jpg

Dětí jako z Poláčka

Dnes v Želivsku vyrůstá pět dětí. „V Želivsku žijeme devatenáct let,“ vysvětluje Pavlína Havlová. „Syn a dcera dojíždějí do školy do Moravské Chrastové, je pravda, že se tam těší, protože tam mají kamarády. Tady moc možností opravdu nemají. Ale spokojení v Želivsku jsme. Volnost, příroda, svoboda. To je to, co se mi na životě v téhle obci líbí. Už bych neměnila,“ dodává s úsměvem Pavlína Havlová.

Kouzelná Horákova Lhota

Necelých dva a půl kilometru od Želivska se nachází osada Horákova Lhota. Dříve se jmenovala Lhota Zálesní a byla to rušná víska. Dnes do Horákovy Lhoty nezajíždí ani autobus. Lhotka, jak osadě říkají místní, je skutečně romantický kout. Asfaltovou cestu tady nenajdete, zato roubené chalupy a dřevěnou kapličku, která tvoří přirozený střed malé návsi. Před dvěma lety kapličku obec nechala zrekonstruovat. Trvale po celý rok v Horákově Lhotě žijí čtyři lidé, včetně starosty Želivska Štefana Belániho. „Lidé mají stále zájem o koupi zdejších nemovitostí, většinou jde ale o chalupáře,“ podotýká starosta.

V Horákově Lhotě je řada roubených domů, které vlastní hlavně chalupáři

Lípy, hvězdy a roubenky

Přes padesát let žije v Horákově Lhotě Růžena Dražilová. S manželem si ve vsi postavili domek, hned vedle staré roubené chalupy z 18. století, která na dvorku hospodářství stojí dodnes. „ Když jsme sem v roce 1962 přišli, to ještě byly chalupy plné lidí. No a teď je nás tu, kolik nás je,“ povzdechne si paní Růžena.

O historii Lhotky se zajímá Milada Belániová: „Moji předci tady ve vsi žili po několik století. Z dobových záznamů vím, že asi nejvíc lidí, tak okolo stovky, měla Horákova Lhota někdy na přelomu devatenáctého a dvacátého století.“ Podle starosty Želivska Štefan Belániho obec někdejšího počtu obyvatel nedosáhne. „Nevidím to ale černě, chceme, aby to tu žilo, v létě pořádáme společenské akce, snažíme se sem dostat lidi. Horákova Lhota je nádherný kout, večer, když je jasno, vidíte tisíce hvězd. Zkrátka a dobře, cesta u nás nekončí, ale začíná,“ uzavírá Štefan Beláni.

autor: BRA
Spustit audio