Kuchyně nebo ložnice? Největší kamenné město vám nabídne obojí

10. září 2017

Podle pověsti skalní město posloužilo jako úkryt loupeživému rytíři. A po něm také dostalo své jméno. Dnes jsou Toulovcovy maštale srdcem největší přírodní rezervace našeho kraje.

V přírodní rezervaci Maštale, která se nachází v oblasti mezi obcemi Budislav, Proseč a Novými Hrady, najdete celou řadu malebných údolí, kaňonů a skalních útvarů. Mezi nejznámější z nich patří skalní města Toulovcovy maštale, Městské maštale nebo Pivnická rokle.

V labyrintu se neztratíte, pokud nechcete

Nejkratší cesta ke skalnímu městu Toulovcovy maštale vede z okraje rekreační chatové osady Vranice, další variantou může být i turistická stezka, která vás přivede z Budislavi. Ke skalám se dostanete také po cyklostezce. Cesta k maštalím prochází hlubokými borovicovými lesy, okolo pramenů a studánek.

Čtěte také

Skalní město Toulovcovy maštale tvoří pískovcové bloky, protkané úzkými cestičkami a kamennými uličkami. V přírodním labyrintu, ve kterém samozřejmě působila také lidská ruka, najdete systém chodeb a malých jeskyní. Svá jména dostaly podle toho, co lidem připomínaly. Při prohlídce skal tak určitě neminete Zvon, Kuchyni, Sklep nebo Myší díru, kterou ovšem vzpřímení jistě neprojdete.

Budislavský rytíř

Oblast budislavských skal je spojena s legendami, především s pověstí o rytíři Toulovci. Ten se prý ve skalním městě ukrýval se svoji družinou a samozřejmě i s lupem, který si přivážel z loupeživých výprav do sídel bohatých zemanů. Ale pozor, touto nelichotivou legendou je obestřena skutečná historická postava. Vavřinec Toulovec byl litomyšlský občan a vlastnil statky v mnoha obcích, například Mladočově, Desné, ale byl také majitelem lesů na Prosečsku.

Jedním z nejznámějších útvarů Toulovcových maštalí je Zvon

Vavřinec Toulovec, známý také jako Vavřinec z Třemošné, na začátku patnáctého století věnoval velkou část svých peněz městskému špitálu v Litomyšli. Ta navíc také začala spravovat výnosy z jeho statků. Vavřinec Toulovec zemřel pravděpodobně v roce 1412 nebo 1413. Pochován byl v kostelíku u městského špitálu (kostel Rozeslání sv. Apoštolů). Litomyšl po něm pojmenovala také tamní malé náměstí.

Největší rezervace našeho kraje

Chráněný přírodní útvar Toulovcovy maštale dal jméno celé přírodní rezevaci: Maštale. Zaujímá území horního toku řeky Novohradky a vyhlášena byla v prosinci 1993. Rezervace se nachází na katastru řady obcí, například Bor u Skutče, Budislav, Jarošov, Proseč nebo Zderaz. Plocha rezervace je 1083,6 hektarů a celá oblast se může pochlubit hustou sítí turistických, cyklistických tras a také rozhleden. Na Maštale se z výšky můžete podívat z Toulovcovy rozhledny, Terezky nebo Borůvky.

autor: BRA
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.