Nejkratší železniční trať v Česku vede na Poličku

4. březen 2017

Na železniční stanici v Sebranicích si s klidem můžete sednout i na koleje. Nebojte se, vlak tudy nepojede. Nejkratší koleje v Česku totiž leží na mezi a měří pouhé čtyři metry!

Unikátní trať na okraji Sebranic na Svitavsku je zapsaná v České knize rekordů jako nejkratší železniční trať v Česku. I když jsou koleje v podstatě funkční, je jasné, že jde o recesi. A tu má Spolek archaických nadšenců ze Sebranic, který nechal železnici na okraji pole postavit, rozhodně v krvi. Nápad členů rodiny Kmoškových má ovšem reálný historický základ. Sebranicemi totiž měly vlaky skutečně projíždět.

Trať, která nikdy nevznikla

V roce 1910 rakouské c. k. státní dráhy připravily plán výstavby nové železniční trati, jako součást propojení Prahy s Vídní. Část trati měla vést z Litomyšle do Poličky a procházet obcemi Osík, Dolní Újezd, Horní Újezd, Sebranice a Střítež. Dráhy už dokonce začaly jednat s majiteli pozemků o výkupu a trať vytyčovat.

Čtěte také

Spolku archaických nadšenců se dokonce podařilo objevit kilometrovník, který byl na začátku minulého století s největší pravděpodobností součástí projektu železnice. K výstavbě trati ale nikdy nedošlo. Projekt byl totiž finančně náročný a stavět se zřejmě nezačalo také kvůli příchodu první světové války.

Nejkratší železniční trať v Česku

Železnice jako pomník

Nejkratší koleje jako „Pomník nikdy neexistující trati“ členové Spolku archaických nadšenců odhalili na svátek sv. Václava v roce 2007, při oslavách 660 let první písemné zmínky o obci Sebranice. Koleje leží skutečně v místě, kde kdysi měla stát sebranická železniční stanice, a to u kapličky na Kněžství.

Železniční trať je dlouhá 4090 mm a koleje mají standardní klasický rozchod 1435 mm. Koleje zapsal komisař pelhřimovské agentury Dobrý den do České knihy rekordů jako nejkratší funkční železniční trať v Česku. Na koleje Spolek archaických nadšenců umístil část soukolí lokomotivy.

Jára Cimrman by měl radost

Pomník nikdy neexistující trati se stává centrem pozornosti zejména ve svátek sv. Václava. V ten den se totiž u kapličky a kolejí scházejí lidé ze Sebranic, okolních obcí a další příznivci Spolku archaických nadšenců. Jsou oblečení do dobových kostýmů. To aby v cimrmanovském duchu vytvořili „živý obraz“. Společně se u kolejí vedle mohutné lípy ve „štronzu“ vyfotí, vzájemně si popovídají, posvačí a zase rozejdou domů.

autor: BRA
Spustit audio