V Dřítči mají největší vejce - z bambulí

26. březen 2016

Letošní Velikonoce v Dřítči vítají kuriózně. Tým pětatřiceti lidí, s pomocí dalších místních obyvatel, totiž vyrobil unikátní vejce. Zdobí ho tisíce bambulí z příze a pozor, jde o český rekord!

Vytvoření českého rekordu - Největšího vejce z bambulí - potvrdili zástupci pelhřimovské agentury Dobrý den v sobotu 12. března 2016. Vejce tvoří 8937 bambulí, jeho výška je 2,60 m a obvod 5,35 m. V Dřítči ale s přípravami celé akce začali už o více než tři měsíce dřív.

Někdo možná pozná svůj starý svetr

Na začátku šlo o to, sehnat dostatečné množství příze. „Sešly se nám spousty svetrů a zbytků vlny, místní lidé ten náš nápad skutečně podpořili, “ vysvětluje Jitka Haincová, jedna s organizátorek rekordu. A jak celá myšlenka vznikla? „V sauně,“ směje se Jitka Haincová. „Ty nápady vznikají, když se nám totiž přehřejí mozky,“ dodává ještě s nadsázkou. Další z organizátorek celé akce Romana Vosyková pokračuje: „Pravdou je, že jsem potřebovala přes zimu nějak zabavit svojí maminku a babičku, takže jsme jim vlastně, spolu s ostatními, vymysleli práci.“

Téměř metrák příze

Svetry párala Marie Zámečníková, které je devadesát pět let: „Dělala jsem to tři měsíce, mám radost a ostatním ten rekord ze srdce přeji. Však oni vymyslí zase něco dalšího“, dodává s úsměvem. Tisíce bambulí, které nakonec dohromady vážily 85 kg, vytvořila Zdeňka Tuhá: „Moje ruce to zvládly. Až se zase bude něco dít, musím ostatním opět pomoct.“

Část týmu, který vyráběl obří vejce, vlevo v popředí nejstarší členka Marie Zámečníková, které je devadesát pět let

Obří vejce ale v Dřítči ve stejné podobě natrvalo nezůstane. „Vejce odstrojíme, pravděpodobně někdy v květnu, záleží na počasí. Jeho kostru ale využijeme. Z barevných víček od lahví na ní totiž chceme vytvořit světadíly, zeměkouli, na které nebude samozřejmě chybět znak naší obce,“ vysvětluje Jitka Haincová. V Dřítči ale chtějí i tak vyrobit také malou maketu svého originálního „megavajíčka“.

Na kontě už mají tři české rekordy

Obří pestrobarevné vejce je v pořadí třetím rekordem, který v Dřítči padl. První zápis si do České knihy rekordů před dvěma lety zasloužil věnec ze 23 437 vyfouknutých vajec. Na jeho výrobě se podílelo přes třicet lidí a práce jim zabrala dva dny.

Čtěte také

Další rekord Dřítči vynesl obří věnec z kaštanů. „Celkem jich bylo 61 728, kaštany jsme navlékli na takřka dva kilometry rybářského vlasce,“ vysvětluje Jitka Haincová. „Na věnci pracovalo skoro padesát lidí, kaštany pilně nasbírali obyvatelé naší obce.“ Věnce nebylo možné uchovat v původní velikosti, lidé si mohou na obecním úřadě v Dřítči prohlédnout alespoň jejich modely.

Vejce v Dřítči pokrývá 8937 bambulí z příze
autor: BRA
Spustit audio