V Pardubicích otevírají největší kouzelnické muzeum

17. červen 2017

Znáte průkopníky českého kouzelnictví? Víte, co je mentální magie? V Muzeu kouzel vstoupíte do zvláštního, až pohádkového světa. Je plný starých rekvizit a tajemných předmětů.

Pardubické Muzeum kouzel vystavuje soukromou sbírku kouzelnických rekvizit, které pocházejí z různých koutů světa. Je to největší kolekce kouzelnického náčiní v Česku. Expozice, která má plochu asi 250 metrů čtverečních, vás provede historií kouzelnictví. Od roku 1820 až po současnost.

Houdini by si určitě vybral

V expozici Muzea kouzel poznáte, jak se vyvíjelo kouzelnické „řemeslo“. Dozvíte se o různých oblastech magie, jako je například mikromagie, karetní magie, salonní kouzelnictví, jevištní magie, mentální magie, manipulace s předměty, eskamotérství i jevištní iluze. Výstavu doplňují půvabné staré plakáty, reklamní poutače a programy kouzelnických čísel.

„Expozice Muzea kouzel vznikla díky dlouholeté sběratelské činnosti českých kouzelníků a sběratelů Pavla Langera a Jaroslava Zacha, badatele Libora Štengla a také díky spolupráci s Margo Grootveld, ženou jednoho zahraničního sběratele,“ vysvětluje zakladatel Muzea kouzel Ladislav Kůrka.

Expozice Muzea kouzel je řazená tematicky

„České kouzelnické legendy nezná téměř nikdo, proto jsme část expozice věnovali právě jim. Stejně tak se ale návštěvníci muzea seznámí se jmény slavných kouzelníků, kteří působili a působí například v sousedním Rakousku, Německu, ale také v Maďarsku, Holandsku nebo USA“, dodává Ladislav Kůrka.

Od růží až po vražedné křeslo

Rekvizity jsou v expozici pardubického muzea řazené tematicky. „Jedna z vitrín představuje kouzla s tzv. Chicago koulemi, jde například o množení, mizení a zase objevování koulí. Naším nejstarším exponátem je kulová urna z počátku 19. století. V muzeu nechybí samozřejmě ukázky rekvizit, které se týkají kouzelní se šátky, růžemi, stejně jako kouzelnické náčiní pro mizení živých zvířat,“ uvádí zakladatel muzea Ladislav Kůrka.

V další části expozice si můžete prohlédnout karetní kouzla. „Nechybí třeba kouzelnický mandl, který tiskne z obyčejného bílého papíru stokoruny i eura,“ směje se Kůrka. „Návštěvníci u nás uvidí ale také velké rekvizity, které používají kouzelníci při jevištní iluzi a velkých únikových kouzlech. Máme tu truhlu, ze které zmizí člověk a velmi působivé je samozřejmě i křeslo s vestavěnými noži.“

Exponáty únikové magie

Knihovna a kouzelnický klub

Kouzelnická knihovna sice nevypadá tajemně jako ta z příběhů o Harrym Potterovi, spoustu tajemství ale rozhodně ukrývá. Přístupná je těm, které kouzla zajímají, kouzelnické manuály jsou pro kouzelníky. Při muzeu vznikl také Klub kouzel, který připravuje pravidelné programy kouzelnických vystoupení svých členů. Součástí Muzea kouzel je totiž i malé divadlo. Na jeho jevišti se ale představují nejen členové klubu, včetně malých začínajících kouzelníků z kouzelnického kroužku. Při speciálních programech uvidíte i známé mistry kouzel z řady měst České republiky.

„V naší klubovně kouzlíme, rozebíráme kouzelnická čísla, učíme se nová kouzla. Jak zacházet s rekvizitami i pomůckami. S našimi členy jezdíme také na kouzelnické festivaly a semináře,“ vysvětluje Ladislav Kůrka. „Při kouzlení se člověk pobaví, zažije napětí, ale může i relaxovat. Kouzlení je zkrátka pro všechny, může se stát koníčkem nebo zábavou pro děti i dospělé.“

autor: BRA
Spustit audio