Vyluštěte kód. Stopy vedou do Osíku

3. prosinec 2016

Je velmi pravděpodobné, že někdy sníte jedno z 50 milionů vajec, které ročně snesou slepice v Osíku u Litomyšle. Tamní drůbežárny jsou totiž největším producentem vajec v našem kraji a patří také k těm největším v Česku.

Haly Drůbežáren Osík jsou v provozu téměř padesát let. Za tu dobu se jejich podoba, technologie i provoz velkého chovu hodně změnily. V drůbežárně mají v devíti produkčních halách klecový i volný chov nosnic ve voliéře, s celkovou kapacitou 189 000 kusů.

Vlastní chov už od kuřete

Drůbežárny v Osíku nakupují jednodenní kuřata a kuřice odchovávají v halách v nedaleké obci Dolní Újezd. Do produkčních hal v Osíku se slepice převážejí ve věku 15 týdnů. Životní cyklus nosnice se pak uzavírá po 13 měsících.

Drůbežárny Osík chovají hnědé slepice Hissex a Lohman, celkem je jich 160 000 (ilustrační foto)


Co znamená kód 3-CZ-1643?
3 - typ chovu (1 - chov ve volném výběhu, 2 - chov v halách, 3 - chov v klecích)
CZ - země původu
1643 - registrační číslo chovu

Produkční haly jsou dlouhé 80 metrů a široké 13 metrů. V Osíku převažuje klecový chov nosnic, ve dvou halách se slepice pohybují volně. Na kódu na vejci můžete poznat, ze kterého typu haly vejce pocházejí, jestli jde například o klecový nebo volný chov.

Vejce na „tobogánu“

V roce 1998 v Osíku změnili systém sběru vajec. Sběrny v jednotlivých halách zrušili a u každé haly vybudovali přepravník, který vede do centrální třídírny. V ní nejdříve probíhá selekce porušených vajec, a to dvojím způsobem.

Prvním je základní probírka u pásu, po níž vejce procházejí dezinfekcí pomocí UV záření a směřují k prosvětlovací komoře. Tam následně obsluha pozná i malé praskliny skořápky nebo krvavé skvrny a taková vejce vyřadí. Po zvážení každé vejce dostane kód a projde balicí linkou.

Podle kódu na každém vejci poznáte, odkud pochází a zda bylo sneseno v klecovém nebo volném chovu

Z chladírny v Osíku drůbežáři vejce expedují do dvou, maximálně tří dnů. Devadesát procent produkce vajec směřuje do obchodních řetězců po celé České republice, přibližně 10 procent výroby připadá na drobný a regionální prodej.

Nesou skoro dvakrát tolik

O výstavbě drůbežárny v Osíku bylo rozhodnuto v roce 1965, první haly družstevního podniku začaly vznikat o dva roky později. Bez zajímavosti není srovnání, že v prvním roce provozu drůbežárny představovala snáška na jednu slepici 192 vajec ročně, v současné době je to už 334 kusů vajec na jednu nosnici za rok.

Čtěte také

Na konci osmdesátých let drůbežárna přešla u chovu slepic Hisex bílý na Hisex hnědý. Společně s nosnicemi Lohman tvoří základ chovu. Drůbežárny Osík se 1. ledna 2016 staly součástí Agropodniku Hodonín a.s.

autor: BRA
Spustit audio