Výrobce nitěných knoflíků: poslední v Evropě i na celém světě

25. červen 2016

Jablonné nad Orlicí je s největší pravděpodobností jediné místo na světě, kde se průmyslově vyrábějí nitěné knoflíky. Firma Antonín Šlesinger při tom stále používá tradiční postupy a knoflíky dodnes vznikají na historických šicích strojích.

S nitěnými knoflíky z Jablonného nad Orlicí se určitě setkala většina lidí v Česku. Nejčastěji na povlečení nebo pracovních oděvech. Nenápadný knoflík totiž vydrží časté praní, vyvářku i mandlování. A tak výrobky společnosti Antonín Šlesinger spol. s r.o. směřují hlavně do nemocnic.

Antonín Šlesinger

Výroba nitěných knoflíků v podhůří Orlických hor má přibližně 150letou tradici. Knoflíky se vyráběly nejdříve podomácku, hlavně v zimě. Antonín Šlesinger založil svou firmu v roce 1921 a zprůmyslnil tak ruční šití knoflíků. Společnost byla úspěšná, za druhé světové války ale export nitěných knoflíků do zahraničí ustal.

V únoru 1951 byla výroba knoflíků v Jablonném nad Orlicí znárodněna a továrnu řídil Národní podnik KOH-I-NOOR Vyškov, později žamberecký Dřevotex. Firma Antonín Šlesingr funguje od roku 1991. Do svého názvu si dala jméno zakladatele firmy, vzhledem k tradici i známé značce.

Star putuje do Japonska

V Jablonném nad Orlicí se v 80. letech minulého století vyrábělo až 50 milionů kusů nitěných knoflíků ročně. Dnes je to přibližně desetina. V dílnách se ale stále pracuje podle tradičních technologií a nitěné knoflíky šičky zhotovují na původních šicích strojích.

Drtivá většina produkce knoflíků je provedena v bílé barvě, vyrábí se ale i dalších 30 barevných odstínů. Ty se pak ještě mohou kombinovat, takže vzniká celá škála barevných kombinací a tónů. V Jablonném vyrábí šest základních vzorů knoflíků, především typ Star, Viktoria nebo Astra. Vzájemně se liší podle vzoru navinutí příze. Většina produkce směřuje do zahraničí, do 20 - 25 zemí, včetně USA nebo Japonska.

Na začátku je kroužek
­
Výroba nitěných knoflíků začíná vyražením hliníkového kroužku a existují dva základní typy postupů. Buď se tento kroužek nejdříve obaluje plátnem, při jiném typu procesu se rovnou ovine přízí. Na prošívacím stroji se pak každý knoflík prošije a štepováním do různých vzorů se tak zpevní.

Zaměstnanci firmy, v drtivé většině ženy, musejí při práci používat ucpávky do uší, protože stroje jsou velmi hlučné. V současnosti jich ve výrobně a expedici pracuje okolo patnácti.

Skoro čtyřicet let u šicího stroje

Nejdéle ve společnosti Šlesinger buttons pracuje Milena Králová, a to 38 let. „Kolik mi rukama prošlo knoflíků, tak to rozhodně spočítat nejde. Ale za dva dny rukama šiček projde tak pět tisíc knoflíků,“ směje se Milena Králová.

Navinutou přízi na knoflíky zbývá ještě finálně prošít

„Dnes se snažíme vyhovět zákazníkům hlavně barevností, tak, aby odpovídaly současným trendům ložního prádla a bytového textilu,“ vysvětluje ředitel společnosti Jaroslav Šedý. „O knoflíky z naší výroby mají ale zájem i módní návrháři, především pak ze zahraničí.“

V Jablonném vzniká malé muzeum

V expedičních prostorách firmy dnes najdete nejen velké množství nitěných knoflíků, které poputují na různé kontinenty, ale v poslední době se tam hromadí také knoflíky skleněné nebo plastové. Proč, to vysvětluje ředitel firmy Jaroslav Šedý: „Jablonné nad Orlicí má dlouhou tradici ve výrobě knoflíků. Rádi bychom v prostorách naší společnosti vytvořili expozici knoflíků, nejen těch nitěných. A nejen z regionu, ale celé České republiky. Jde o soukromou sbírku, ale pokud se do naší výrobny přijde někdo podívat, rádi se s ní pochlubíme,“ uzavírá ředitel společnosti Antonín Šlesinger Jaroslav Šedý.

autor: BRA
Spustit audio