Android Asteroid: Vzhůru na Abbey Road

6. květen 2013

Představení nového hvězdného projektu (Pospíšil, Konůpka, Béreš, Fečo & spol.)

Jak se říká, když něco začíná, rázem něco také končí. Platí to i v hudbě, kde to potkalo třeba kapelu Navigators, která na jaře po deseti letech úspěšného hraní pověsila svoje nástroje do kredence. Jednotliví členové se rozutíkali na vlastní písečky – zpěvačka Erika Fečová už nějaký ten pátek v produkci Radima Genčeva z Madfinger chystá sólovou desku, v právě jmenovaných Madfinger zpívá Martin Svátek, klávesák Michal Kubelka se věnuje fotografování a bubeník Tomáš Konůpka společně s rapperem Honzou Pospíšilem vytvořili nový projekt Android Asteroid.

Ten jsme vám nedávno představili ukázkami z debutového alba. Vedle toho Tomáš s Honzou chystají také živé album, které postupně vznikne během tří studiových sessions a to ve studiu Red Bullu, v legendárním Abbey Road, kde mimochodem nikdy žádní Češi netočili, a také ve Smečkách, kde se již kapela sešla a na pásy uchovala tři – respektive čtyři písničky: Where Did We Go Wrong , That's The Way Love Goes a Blame Them & Flip It.

Android Asteroid ve Smečkách

Kromě Konůpky a Pospíšila, basáka Josefa Feča, klapkaře Vildy Béreše a zpěvačky Annamárii d’Almeidy, kteří participovali na desce, se živé nahrávky zúčastnili také kytarista Lukáš Martínek, perkusista Miloš Dvořáček, klávesista Jan Steinsdörfer a Hedvika Jouzová na harfu. Oproti zadumané a triphopově laděné desce je živá nahrávka mnohem více plastická a krásně ukazuje široké žánrové možnosti, které se před Android Asteroid otevírají. Což souvisí i s přebytkem instrumentačních schopností bez výjimky všech zúčastněných.

Android Asteroid - Live at Smečky Studios

Vzhledem k vytíženosti jednotlivých členů nebudou Android Asteroid nejčilejší kapelou na světě, proto když na ně někde náhodou narazíte, tak si je nenechte ujít. Křest v Paláci Akropolis už mají za sebou, v plánu jsou Otvírák, Prague Proms, Rock For People i Hip Hip Kemp. A na www.androidasteroid.cz jim můžete přispět na jejich výlet do Abbey Road studios. Už se vybralo dvacet tisíc, což na kapelu, která má za sebou jeden koncert docela solidní úspěch.

TIPY NA ZAJÍMAVÉ AKCE
V pátek by vám neměli utéct Júlia Karosi Quartet. Jedná se o výtečnou maďarskou jazzovou sestavu, která pravidelně vystupuje ve všech maďarských a rakouských jazzových klubech a festivalech. Repertoár se skládá většinou z originálních kompozic, jejich zvuk je směs klasické hudby a moderního jazzu, jejíž provedení je navýsost delikátní a zároveň průzračně zvučné. Uvidíte je v Divadelním klubu v Poličce.

A když se podíváme na druhou stranu našeho kraje – do České Třebové, tam v sobotu do Modrého trpaslíka dorazí písničkář Jan Burian. Bude se nejen hrát ale také povídat.

Jan Burian v Divadle Archa

PŘÍŠTĚ MICHAL ŽÁČEK
Povídat si budeme i příští týden, kdy pro vás chystáme rozhovor se skvělým saxofonistou a flétnistou Michalem Žáčkem. Hraje s Richardem Müllerem, Peterem Lipou nebo s Vlastou Redlem, vloni také vydal skvělé sólové album. Témat k hovoru více než dost.

PLAYLIST
1. Android Asteroid - Where Did We Go Wrong (Live At Smečky Studio)
2. Android Asteroid - Blame Them & Flip It (Live At Smečky Studio)
3. Android Asteroid - That's The Way Love Goes (Live At Smečky Studio)
4. Lanugo – Singl IV

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.