Bárta ztracen v překladu

24. listopad 2013

Novinka Dana Bárty je skvěle zprodukovaná, ale textům asi rozumí jen autor

NOVÝ DAN BÁRTA
Pět let je doba, kdy se vám život může obrátit na ruby. Dan Bárta udělal podobný otřes ve své tvorbě. Jeho doprovodná kapela přišla o dva dlouholeté pilíře pianistu Stanislava Máchu a kytaristu Jaroslava Friedla, kterého nahradil po letech navrátivší se Miroslav Chyška. Nová sestava dala dohromady nové album Maratonika, které vyšlo po pěti letech od zatím posledního CD Animage. Na novince se mnohonásobný držitel ceny Anděl snaží zbavit nálepky jazz. „Myslím, že jsem udělal strašnou chybu, když jsem před lety slovo jazz vůbec vypustil z pusy. Byl jsem fascinovaný prostorem, který ta muzika nabízí. Jenže teď se to se mnou veze pomalu jak členství v NSDAP. Většina lidí se té hudby bojí, protože si myslí, že to jsou nekonečná sóla na saxofon. Ale tak to není,“ vysvětluje Bárta o novince, která je více o popu a kytarách. Přibylo také více vokálů a elektrických bas, než bylo zvykem. Další nóvem je, že mezi devíti novými písněmi jsou i dvě v angličtině.

Nicméně si myslím, že Bárta mohl s vydáním novinky ještě chvíli posečkat. Devět skladeb na albu není zrovna nejvíc, zvlášť když obě zmiňované anglicky otextované působí spíše jako chudí příbuzní.

Dan Bárta - Maratonika

Druhá výtka pak směřuje k Bártovým textům. Dan je velký svéráz, který žije trochu ve svém světě. A jeho texty, které na mě vždycky působily jako zvukomalebný shluk slov bez nějakého skutečného významu, podle toho vypadají. Myslím, že by Bárta měl k albu dávat nějaké vysvětlivky nebo výkladový slovník, o čem ty jeho texty skutečně jsou. Já se v nich – a to platí už jeho jinak skvělého debutu – ztrácím.

Slavnostní závěrečný večer Prix Bohemia Radio 2012 - Dan Bárta

Maratonika je skvěle zprodukovaná a moc příjemným zvukem opatřená deska, která skvělému zpěvákovi Bártovi i jeho sehrané Ilustratosféře ostudu nedělá. Ale už bylo s Bártou v minulosti i líp.

1. prosince se Dan Bárta s Illustratosphere představí živě v pardubické Sukově síni. Koncert to bude nevšední, jelikož hudebníky doplní pardubická Komorní filharmonie s dirigentem Marko Ivanovićem. Bártův repertoár tak jen pro tuto příležitost dostane zbrusu nový kabátek. Dodám, že pro pardubický orchestr nejde o první spolupráci svého druhu, v roce 2012 realizovali společně s Plastic People of the Universe jejich Pašijové hry velikonoční. Podzimní turné Dana Bárty se do našeho kraje ještě vrátí, úplně posledním koncertem šňůry bude hraní 16.12. v kulturáku v Hlinsku, to už bude standardní koncert bez filharmonie.

POZVÁNKA NA HARRISE
V rámci pravidelného projektu Bez šťávy se představí uznávaný britský písničkář James Harries. Jde o zajímavého kosmopolitu. Narodil se v Manchesteru, kde začínal jako jazzový tenorsaxofonista, následně si prošel praxí garážového rockera i zpěváka keltpunkové skupiny. Před dvaadvaceti lety přijel autobusem do bývalého Československa a v Praze už zůstal. V současnosti je především folkovým písničkářem, který se realizuje i při skládání filmové hudby – je autorem soundtracku k Rafťákům a podílel se i na velkofilmu Lidice.
Procítěný písničkář James Harries má na kontě i jeden unikát - jako první na světě natočil své oficiální album na mobilní telefon. Tuto nahrávku pak zcela volně umístil na svoje internetové stránky. Tomuto originálnímu projektu předcházelo několik studiových alb, oceňovaných kritiky po celém světě.

James Harries

DALŠÍ TIPY
25.11., Modrý trpaslík, Česká Třebová – James Harries

29.11., Divadlo 29 - Ágoston Küntett (HU)
Multiinstrumentalista, zpěvák a skladatel Béla Ágoston je nepřehlédnutelnou postavou budapešťské hudební scény s mimořádným talentem pro spojování různých hudebních žánrů.

29.11., Kotelna, Litomyšl - Imodium

29.11., R klub, Chrudim – Volant a Dukla vozovna

30.11., U Cikána, Hradec Králové – Hudba Praha slaví 30 let

30.11., Modrý trpaslík, Česká Třebová - Václav Koubek s kapelou

PLAYLIST 315. NEONU
1. Dan Bárta – B’artagnan
2. Dan Bárta – Denně
3. Dan Bárta – Oblaka dobra
4. James Harries - Fifteen

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.