Co se děje 01

28. říjen 2007

Iva Frühlingová hlásí natočeno! Už za pár dní vyjde její nová - už třetí - deska Strip Twist. Natáčela se stejně jako úspěšný debut Litvínov ve Francii a zpěvačce jednu píseň napsalo přímo na tělo belgické trio Hooverphonic. Ještě větší událostí je hostovačka legendárního herce Pierra Richarda, se kterým Frühlingová natočila duet La Chanson De Pierre. Teď ještě jestli se Iva naučila zpívat.

Matěj Homola je všude. Jeho domovské partě Wohnout právě dnes vyšlo první dvdýčko AHOJ DĚDO, aneb co tebe čeká, nás zatím nečeká". Mimo to se Homola v současnosti podílí hned na těch nových deskách. Nejzajímavěji vypadá veselý projekt Radio Děda, na kterém se kromě členů kapely Wohnout vyřádili i členové kapel Vypsaná Fixa, Divokej Bill, Tři Sestry, Monkey Business, Wohnout, dechovka Vysočanka a svoje si odzpívala i ZUŠ Humpolec. Homola se podílí i na debutovém album zpěvačky Jany Loty a ehm ehm stojí i za hudbou komiksové skupiny Čtyřlístek. Ne, děkuji.

I kolem Kryštofa je veselo. Kapela vydává best ofku Poločas, kterou propaguje na rozsáhlém turné po divadelních scénách. Druhého prosince jsou v Hradeckém Klicperáku, o den později v Pardubickém Východočeském divadle. K vidění doporučuji videoklip k nové písni Plán, kde si v podstatě sami sebe zahrála manželská dvojice Vlasta Chramostová - Stanislav Milota. K vidění třeba na youtube.

Vydat nové album po 15 leté pauze, to už si žádá pořádnou dávku odvahy. Dnes už kultovní kapela Prouza se o to pokouší a obnovení činnosti korunuje vydáním nového cédéčka V tichosti. Ani tentokráte nechybí tradiční známky Prouzy - syrový kytarový zvuk, podzimní sychravá nálada Severní Moravy, zadumané kvalitní texty a maximální soustředění na atmosféru. Jediné co možná pamětníky překvapí, je nepřítomnost, kdysi díky dikci tak charakteristického zpěvu, Tomáše Hampela.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.